Hlavní obsah

Kondomy se asi budou moci prodávat všude

Novinky, Václav Pergl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu se zvedla velká vlna odporu proti stávající vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která už platí tři roky a podle níž kondomy mohou prodávat pouze prodejci, kteří k tomu mají příslušné oprávnění.

Článek

Vyhláška, o níž málokdo ví, se nedodržuje a skandál kolem prodeje kondomů se provalil až nyní, když se připravuje vyhláška nová, v níž toto omezení má být opět.

"Ministryně zdravotnictví podnikne příslušné legislativní kroky, aby nehrozilo nebezpečí omezení prodeje kondomů," řekl Právu ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Mário Böhme. Uvedl, že ministerstvo zdravotnictví vždy aktivně působilo v oblasti prevence proti HIV AIDS a kondomy do této prevence patří.

Z prohlášení mluvčího vyplývá, že v nové vyhlášce, která má být platná od března příštího roku, už nebudou kondomy zařazeny do zdravotnických prostředků, které podléhají zvláštnímu prodeji a smějí je prodávat pouze prodejci, kteří k tomu mají oprávnění. Kondomy by se tak dál prodávaly jako dosud, v drogériích, u benzinových pump a v dalších prodejnách.

Kondomy do Parlamentu?

Do té doby než se tak stane, původní vyhláška, stará tři roky, která omezuje prodej kondomů, bude platit. Protože se ale stejně nedodržuje a většina prodejců ji ani nezná, dá se předpokládat, že se proti stávající praxi vůbec nic nezmění.

Přesto poslanec a sexuolog Jaroslav Zvěřina (ODS) hodlá kvůli kondomům interpelovat ministryni zdravotnictví Marii Součkovou. Kauza kondomy se tak zřejmě přenese i na parlamentní půdu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Mário Böhme nevyloučil, že ze zdravotnických prostředků, které se budou smět prodávat volně, tedy bez zvláštního režimu, budou uvolněny i další potřebné prostředky, například náplasti, obvazy nebo lékařské teploměry. O tom se ale nyní na ministerstvu zdravotnictví bude diskutovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám