Hlavní obsah

V Mošnově při zabijačce špatně zabili prase a došlo k týrání, tvrdí ochránci

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mošnov

Na pozoru by se měli mít řezníci nejen ze severu Moravy. Za špatně zabité prase při zabíjačce se mohou dostat před přestupkovou komisi, v horším případě se budou dokonce zodpovídat z trestného činu týrání zvířete.

Článek

Ochránci hospodářských zvířat viní z týrání řezníka i obec Mošnov na Novojičínsku.  Už požádali o prošetření případu Krajskou veterinární správu pro Moravskoslezský kraj (KVS MSK).

Ochránci vytáhli videonahrávku

V půli loňského prosince se v Mošnově uskutečnila obecní zabíjačka, kterou organizovala obec spolu s místními dobrovolnými hasiči. A právě na ní mělo k týrání dojít.

"Prase nebylo správně omráčeno, nebylo při vykrvování v bezvědomí, což dokazuje fakt, že se snažilo kousat porážejícího do boty,“ uvedla mimo jiné ve stížnosti pro KVS MSK, viceprezidentka Ochránců hospodářských zvířat (OHZ). Tvrzení doložila videonahrávkou přímo ze zabíjačky. Ta byla jednou z prvních akcí, kterou OHZ monitorovala.

Mošnovského starostu Romana Mácu (SNK) chování ochranářů rozčílilo. "K žádnému týrání nedošlo, na zabíjačce jsem byl osobně a nijak se nelišila od desítek podobných akcí,“ upozornil a dodal, že obec se bude proti nařčení bránit. Kdo přesně prase zabil ale nechtěl říct.

"Je to však řádně proškolený člověk a je místní,“ prozradil. Stanovisko veterinární stanice ještě Máca nedostal, očekává však, že proti řezníkovi nebo obci bude kvůli možnému přestupku zahájeno správní řízení. "Necháme si udělat posudek znalce. Nikdo si totiž není vědom toho, že by pochybil.“ 

Šlo o špatné omráčení zvířete. To sebou může po omráčení párkrát škubnout, ale když kouše někoho do boty, tak to normální není.
Ochránkyně zvířat

Severin Kaděrka, ředitel ostravské KVS MSK potvrdil, že se správa stížností zabývala. "Z videa není možné přesně stanovit, zda bylo prase dostatečně omráčeno,“ poukázal a dodal, že ve prospěch ochránců může hovořit například fakt, že při vpichu, když chtěl řezník prase vykrvit, neodtékala z těla krev. "Podle videa ale takovou věc posoudit je strašně těžké.“

Přesto se veterináři domnívají, že řezník, nebo ten, kdo porážku prováděl, se dopustil přestupku.

Obec se bude bránit žalobou

Ochránci hospodářských zvířat chtějí tažení proti bezcitnému zabití prasete dotáhnout do zdárného konce. "Šlo o špatné omráčení zvířete. To sebou může po omráčení párkrát škubnout, ale když kouše někoho do boty, tak to normální není,“ apeluje Kovaříková. Tvrdí, že řezník, který prase zabíjel, své řemeslo buď neovládá, nebo, což je prý pravděpodobnější, mu to bylo úplně jedno.

"Máme v ruce záznam a ten dokazuje, že k týrání došlo. Nenecháme proto tento případ zapadnout a když bude třeba, využijeme všechny zákonné prostředky. Bohužel, obecně nemám dobré zkušenosti se Státní veterinární správou, která ve většině případů nehájí práva zvířat,“ poznamenala Kovaříková.

Hájit se chce i Mošnov, a to kvůli pošpinění dobrého jména. Máca proto uvažuje o trestním oznámení. "Lidi se tady chytají za hlavu, diví se, že je něco takového vůbec možné,“ povzdychl si a dodal, že "blbost nezná mezí".

Podle ředitele KVS MSK Kaděrky může v případě prokázání přestupku při zabíjačce dostat obec nebo řezník pokutu v řádech několika tisícovek. "Takovou věc je ale složité posoudit jen podle videa,“ řekl s tím, že stížnost na týrání prasete při zabíjačce řeší veterinární správa na severu Moravy poprvé.  

Reklama

Výběr článků

Načítám