Hlavní obsah

Rampouchy ze střech sundává i hasičský lezecký tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zhruba ke třem desítkám nebezpečných rampouchů vyjížděli v úterý pražští hasiči. Vedle toho také mnohokrát zasahovali u stromů, které popadaly nebo hrozily pádem pod tíhou sněhu. Uvedla to mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podobná situace je i na řadě dalších míst České republiky. Hasiči v Praze využívají i svůj lezecký tým.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

"Případů je tolik, že se nestačí vracet na základny. Jsou rovnou posíláni k jiným nejbližším případům," řekla Adamcová k četnosti výjezdů za rampouchy. V úterý zasahovali hasiči například na jedné z magistrátních budov na Malostranském náměstí, na Kolowratském paláci i na několika školách.

Mluvčí zdůraznila, že zatímco odstraňování sněhu nebo rampouchů ze střech veřejných budov mají hasiči v popisu práce, soukromé nemovitosti by si měl zabezpečit jejich vlastník. "Musíme tam vyjet, je to nebezpečný stav, ale majitel objektu má za povinnost si zajistit odstranění sám," dodala mluvčí. Hasičům pak podle ní mohou chybět síly na důležitější zásahy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rampouchy hasiči většinou odstraňují z výsuvných žebříků, nasadit ale museli i lezce. Ve Stodůlkách v Mohylově ulici se ke škole nemohla dostat těžká technika, na střechu se proto vydal lezecký tým.

Pozor v parcích

Hasičské jednotky také několikrát vyjížděly k popadaným stromům nebo větvím, které nevydržely nápor sněhu. Nikomu se naštěstí nic nestalo, řekla Adamcová. Po pondělním zasedání krizového štábu již varoval ředitel pražských hasičů Dalibor Gosman, aby si lidé dali pozor na padající stromy především v lesoparcích.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Sněhové převisy a rampouchy hrozí nyní na mnoha místech pádem ze střech domů.

K varování se přidala i Praha 4. "U mateřské školy Hudečkova se v pondělí pod váhou napadaného sněhu zřítil smrk a v ulici Vítovcova se v neděli ze stejného důvodu ulomila velká větev," uvedla mluvčí nuselské radnice Žaneta Přikrylová. Tajemník úřadu Lanny Dudra obyvatele Prahy 4 vyzval, aby případné nebezpečí hlásili radnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám