Hlavní obsah

Janota se hodlá znovu zabývat důchodovou reformou

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Eduard Janota chce ještě před volbami znovu otevřít kontroverzní problém reformy penzí, která rozděluje politické strany. Znovu má vzniknout expertní komise, ve které bude sedět i odborník na důchodový systém Vladimír Bezděk. Ten již v roce 2005 předsedal týmu, jenž vypracoval propočty variant důchodové reformy podle zadání tehdejších parlamentních stran.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Politické strany se ale poté nad závěry komise neshodly. Stejně rozporuplné jsou ale i po pěti letech reakce politiků na Janotovu iniciativu.

Politické strany se ale poté nad závěry komise neshodly. Stejně rozporuplné jsou ale i po pěti letech reakce politiků na Janotovu iniciativu.

Podle místopředsedy ODS Petra Nečase je to dobrý krok, protože je třeba podle aktuálních ekonomických podmínek nejdříve přepočítat ekonomická východiska pro možné změny penzí. Reforma penzijního systému je nevyhnutelná.

Podle ekonomického experta Jiřího Dolejše (KSČM) tím, že by komise připravila aktuální odborné podklady, by se výrazně ušetřil čas pro politické debaty o penzijní reformě po volbách.

Janota by se měl spíše věnovat svým aktuálním úkolům úřednické vlády, které musí splnit do konce svého mandátu, soudí místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Komise podle něj není nic proti ničemu a jeho strana s ní nemá problém. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil na to, že při řešení problémů penzí jsme již ztratili mnoho času, těžko ji může, kromě zajištění technických výpočtů a podkladů, výrazně vpřed posunout úřednická vláda.

Podle premiéra Jana Fischera důchodová reforma je věc, kterou vláda sice nestihne, na druhou stranu si je prý kabinet vědom časové tísně. „Absence celistvé důchodové reformy je něco, co zemi obrovsky stigmatizuje a vytváří potenciálně velmi silné problémy,“ podotkl Fischer.

Odborníci se v názorech, jak postupovat dál, liší jen mírně, v zásadních principech panuje shoda. Potřebujeme spíše komisi politickou, která by se shodla, shrnul problém penzijní reformy v Česku prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok.

Důchodců prudce přibývá

Tzv. Bezděkova komise poprvé před pěti lety zveřejnila alarmující fakta – za stávajících pravidel by kolem roku 2020 mohla přestat být schopna generace aktivních zaměstnanců financovat penze rychle přibývajícím důchodcům. Společnost totiž stárne – jestliže v roce 2010 představuje podíl obyvatel starších 65 let 16 procent populace, v roce 2050 bude žít v ČR půl miliónu osob starších 85 a více let a prakticky třetina populace (tři milióny osob) starších 65 let.

Došlo sice k postupnému prodlužování doby odchodu do penze až na 65 let. Přetrvává však hlavní spor – zda mají existovat soukromé penzijní fondy.

Současný důchodový systém je založen na tom, že lidé v produktivním věku financují důchody seniorů a očekávají, že jim společnost totéž nabídne ve stáří. Takový systém chce udržet a stabilizovat ČSSD, mluví o něm také KSČM. Podle ODS, KDU-ČSL i TOP 09 je ale systém bez hlubší reformy neudržitelný, protože rychle přibývá seniorů.

Dosavadní změny v penzijním systému
Postupné prodloužení doby odchodu do penze na 65 let od roku 2030.
Povinná doba odpracovaných let se zvýšila z 25 na 35 let.
Nezapočítá se doba studia od 18 let do odpracovaných let na penzi.
Snížení výše penze při předčasném odchodu do důchodu.
Zvýšení věku pro vdovský a vdovecký důchod.
Možnost zvýšit si pobíranou penzi, pokud budou důchodci dál pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám