Hlavní obsah

V Ostravě vyléčili kojence, jehož život ohrožovala prasečí chřipka

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za velký úspěch označují lékaři úspěšné vyléčení osmiměsíčního miminka, které bylo v Městské nemocnici Ostrava hospitalizováno s prasečí chřipkou. Jde o dítě s genetickou a srdeční vadou, které bylo kvůli onemocnění A(H1N1) v ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kojence v nemocnici přijali začátkem prosince. Mělo vysokou horečku a příznaky, které nasvědčovaly onemocnění prasečí chřipkou. To se po podrobném vyšetření potvrdilo.

"Miminko bylo i vzhledem ke svému nízkému věku, genetickému postižení a srdeční vadě ve velkém ohrožení života. Od počátku hospitalizace bylo nutné pomocí léků také podporovat činnost srdíčka a průběh nemoci si vynutil i přechodnou podporu dýchání,“ informoval primář dětského oddělení Tomáš Gruszka.

Dítě strávilo v nemocnici celkem devět dnů, z toho sedm dnů pod nepřetržitým dohledem na jednotce intenzivní péče. "Léčili jsme ho symptomatickými léky, podporujícími srdeční činnost, použili jsme také léky proti teplotě, vitamíny a dodržovali jsme optimální podávání tekutin," dodal primář Gruszka.

O to, že dítě těžké dny přežilo a pravděpodobně ani nikoho nenakazilo, se velkou měrou zasloužili nejen lékaři, ale i sestry dětského oddělení Městské nemocnice Ostrava. "Celou dobu hospitalizace dodržovali přísné bezpečnostní podmínky, aby se onemocnění nepřeneslo jak na další pacienty, tak i na ošetřovatelský personál," řekla mluvčí nemocnice Anna Vidiševská.

Průvodní znaky onemocnění prasečí chřipkou

Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků: horečka 38–40 °C; třesavka a zimnice; únava a nevolnost; bolesti hlavy; očí; kloubů; svalů; světloplachost; rýma, bolesti v hrdle, kašel; bolest na hrudi; zácpa, průjem, zvracení.

Počátek onemocnění se projevuje obvykle velmi rychlým nástupem typických příznaků: horečka 38–40 °C; třesavka a zimnice; únava a nevolnost; bolesti hlavy; očí; kloubů; svalů; světloplachost; rýma, bolesti v hrdle, kašel; bolest na hrudi; zácpa, průjem, zvracení. Pokud máte některé z těchto příznaků a naopak nemáte závažná chronická onemocnění, zůstaňte v domácí izolaci.

Jak snížit možnost nákazy

Jak snížit možnost nákazy Vyhýbejte se kontaktu s nemocnými a místům s velkou koncentrací lidí, např. kina, divadla, supermarkety, výstavy, MHD apod.

Nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory.  

Nezdravte se podáváním ruky a líbáním.

Nedotýkejte se rukama obličeje a očí – sníží se tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů.

Myjte si ruce pravidelně a opakovaně mýdlem a pod tekoucí teplou vodou.

Pokud není voda a mýdlo k dispozici, doporučují se použít dezinfekční gely na alkoholové bázi nebo ubrousky napuštěné látkami s přídavkem alkoholu před jídlem, před krmením dětí, včetně kojení po přípravě potravin, po použití WC, po výměně pleny nebo pomáhání dítěti používat WC, po hře se společnými hračkami, před návštěvou a po návštěvě lidí, kteří jsou nemocní.

Dbejte na zvýšený přísun přirozených vitamínů obsažených zejména v ovoci a zelenině.

Dbejte na zvýšený přísun přirozených vitamínů obsažených zejména v ovoci a zelenině.

"Jsem rád, že v této době, kdy vzhledem k onemocnění virem H1N1 dostáváme spíše špatné zprávy, můžeme nyní veřejnosti sdělit i tento příběh s dobrým koncem," řekl náměstek ředitele nemocnice Petr Zajíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám