Hlavní obsah

Levice by nezískala většinu ve Sněmovně, ukazuje nový volební průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté by s mírným náskokem před ODS vyhráli volby do Poslanecké sněmovny. Do Sněmovny by se dostala TOP 09, KSČM a těsně také KDU-ČSL. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti SANEP z přelomu listopadu a prosince.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek kritizuje na tiskové konferenci v Praze vládu za formu výjimky, kterou vyjednala na summitu EU v Bruselu.

Článek

Sociální demokracie by těsně zvítězila (hlas by ČSSD dalo 26,3 procenta voličů) nad občanskými demokraty. Pro ODS by hlasovalo 23,6 procenta lidí. Na třetím místě by skončila nová strana, TOP 09 se ziskem 13,9 procenta hlasů.

Na čtvrtém místě v průzkumu skončila KSČM, kterou by volilo 11,2 procenta lidí. Lidovci získali pět procent a jen těsně by se dostali do Poslanecké sněmovny. Strana zelených by se do Sněmovny podle průzkumu Sanepu z přelomu listopadu a prosince nedostala, podle průzkumu by získala tři procenta hlasů. Průzkumu se účastnilo se 14 140 lidí ve věku 18 až 69 let.

ČSSD by teoreticky získala 68 křesel, na většinovou koalici s komunisty (28 poslanců) by to nestačilo. Naopak by mohla vzniknout koalice ODS (58 křesel) s TOP 09 (34 mandátů) a KDU-ČSL (12 poslanců).

Reklama

Výběr článků

Načítám