Hlavní obsah

Česko zahalí mlha a inverze

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se musíme na většině území připravit na přetrvávající inverzní charakter počasí. Krom horských oblastí bude zataženo s mlhami a zejména po ránu se na silnicích může objevit ledovka. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V souvislosti s inverzí je třeba počítat i s horšími rozptylovými podmínkami. Obloha bude po oba víkendové dny zatažená s četnými mlhami. Pouze v horských oblastech se může být až polojasno.

Ranní teploty se v sobotu i v neděli budou pohybovat mezi jedním a minus třemi stupni Celsia, přičemž řidičům mohou komplikovat život srážky a mlhy, které mohou namrzat.

Nejvyšší denní teploty se v sobotu vyšplhají na jeden až pět stupňů Celsia, v neděli bude ještě o stupeň více. "Teploty se tak dostávají k dlouhodobým prosincovým průměrům," připomněla Honsová s odkazem na to, že ještě před pár dny připomínalo počasí spíše říjen.

Na tuzemské hory zatím stále bez lyží

Žádné dobré zprávy zatím meteorologové nemají pro milovníky zimních sportů. Některé areály v tuzemsku již sice začaly s umělým zasněžováním, ale jak Honsová upozornila, díky inverznímu charakteru počasí jsou přes den teploty na horách nad bodem mrazu.

"Příští týden navíc očekáváme v horských oblastech výrazné dešťové srážky," doplnila Honsová s tím, že alespoň na počátku týdne se mohou teploty šplhat znovu až k devíti stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám