Hlavní obsah

Kovářová vytváří expertní tým, který má sjednotit výši alimentů

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová zakládá expertní skupinu, která má za úkol zjednodušit systém výživného pro děti z rozpadlých rodin. Na projektu spolupracuje s ministerstvem práce a sociálních věcí. Přinést by mohl mimo jiné orientační tabulky výší výživného a možnost mimosoudní dohody. Problémem se zabývá také novela zákona z dílny ČSSD, jíž se budou poslanci na prosincové schůzi zabývat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

"Jsme na začátku. Na přelomu roku by mohla být první schůzka skupiny. Ještě v době, kdy povedu svůj úřad, bych chtěla vládě předložit konkrétní návrhy,“ řekla ve čtvrtek na tiskové konferenci Kovářová. Hlavním cílem skupiny je zpružnit fungování systému.

Kovářová se údajně podobnou problematikou zabývala již během své advokátní praxe. Před vytvořením expertní skupiny si vyžádala důležité informace z krajů a okresů, o posudek požádala i Nejvyšší soud. Ten ale žádost odmítl s tím, že problém není v jeho kompetenci. Podle Kovářové však naznačil směr, jakým by se ministryně měla orientovat. 

Skupina má v první fázi za úkol vytvořit orientační tabulky, aby rodiče věděli, v jakých hranicích se mají pohybovat jejich požadavky.  

Třetina rodičů zbytečně zatěžuje soudy

"Matka říká: 'Já bych chtěla výživné, ale nevím jaké u soudu mohu žádat, abych neošidila dítě‘ a stejně tak i otcové říkají: 'Chci platit výživné, ale nevím jaké, a nechci to u soudu přestřelit‘,“ uvedla jako příklad z praxe Kovářová. 

Skupina hodlá také upravit současný režim, kdy se všechna řízení kolem výše výživného odehrávají před soudem, přestože bezmála u třetiny rodičů není soudní spor nutný. "Kolem 30 procent rodičů je schopno se dohodnout,“ řekla Kovářová s tím, že také řadu spornějších řízení by bylo možné vyřídit snáze, kdyby rodiče měli k ruce radu autority.

Problém chtějí řešit i sociální demokraté, jejichž návrhem by se měla Sněmovna zabývat již v pátek. Novela má také pomocí tabulek zabránit nejednotnému rozhodování soudů o výši alimentů. Návrh počítá i se zavedením minimálního a náhradního výživného.  

ČSSD: Čtvrt miliardy ze státní pokladny

Stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová (ČSSD) ve středu Kovářovou kritizovala, že její návrh přichází pozdě. Podle jejích informací Kovářová počítá s přenesením některých pravomocí při rozhodování o alimentech na sociální pracovníky. To považuje za nemožné. Již tak vytíženým sociálním pracovníkům by to přineslo práci navíc. Otevřel by se také prostor pro korupci, míní Čurdová.  

Návrh ČSSD počítá s ročními výdaji zhruba 250 miliónů korun. Pokud by rodiče odmítali platit výživné, za určitých podmínek by dětem alimenty kompenzoval stát.  

Vymahatelnost je minimální, upozorňuje Kovářová

Kovářová odmítla návrh ČSSD kritizovat, poukázala jen na jisté nedostatky. "Nechci ten návrh trhat, raději bych navrhovala možnosti. Není ale podle mě rozumné přenášet odpovědnost z rodičů na stát. Stát v rámci novely bude platit za neplatící rodiče, ale obecně se ta vymahatelnost  pohybuje kolem čtyř procent, jen v některých oblastech dosahuje průměru 20 procent,“ upozornila Kovářová. 

Platební morálku ale je třeba zvyšit, připustila ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám