Hlavní obsah

Korupčníky by mohli usvědčovat agenti provokatéři

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva nové instrumenty na potírání korupce chtějí prosadit ve Sněmovně poslanci KDU-ČSL. Jejich návrh počítá s tím, že by státní zástupci mohli v případě důvodného podezření z korupce použít agenta provokatéra.

Článek

Zároveň navrhují vytvořit institut účinné lítosti, tedy možnost odpustit trest pachateli, který se rozhodl korupci oznámit a při tom usvědčit další viníky.

Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody jejich návrh vychází ze slovenské zkušenosti, kde policisté provokatéry již nějaký čas s úspěchem používají.

Nebude smět navádět k činům

„Podstatné je to v tom, že státní zástupce bude moci nasadit provokatéra ne kdykoliv, ale v případě, že má důvodné podezření, že existuje podezření z korupce,“ uvedl Svoboda. Navádět k trestné činnosti totiž zakazuje ústava.

Institut účinné lítosti je podle Svobody nutný, aby motivoval lidi proti korupci bojovat. Dnes totiž platí, že je trestné úplatek nabízet i přijímat. „To znamená, že když někdo nabídne nebo přijme úplatek a oznámí to, pomůže rozkrýt tento trestný čin, tak mu bude umožněno zmírnění trestu, dokonce i beztrestnost. Bez toho nebude náš konflikt se zavedenými zlořády účinný,“ poznamenal šéf lidovců.

Zároveň vyzval ostatní strany k podpoře. „KDU-ČSL vyzývá všechny, aby bedlivě sledovali, kteří politici nepodpoří tento návrh, neboť to mohou být jedině ti, kteří jsou provázáni s korupcí,“ dodal Svoboda.

ČSSD i Pecina pro

Soc. demokraté mají podle člena ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce podobný návrh v programu. „Je vidět, že pan Svoboda dobře studuje náš program. Jestli to vychází ze slovenského modelu, ze kterého jsme vycházeli i my, tak bychom to podpořili,“ řekl Právu Tejc.

Ministr vnitra za ČSSD Martin Pecina již v říjnu Právu řekl, že připravuje balíček protikorupčních opatření, ve kterém by měl být i institut agenta provokatéra. „Osobně bych si institut agenta provokatéra přál, považoval bych to za velmi účinný nástroj v boji proti korupci,“ uvedl Pecina.

Šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) soudí, že takový návrh by měl vzejít od vlády. „Podle mého chtějí na sebe upoutat pozornost před volbami a tvářit se, že něco řeší. Podle mého ten návrh by měl projít celým kolečkem na ministerstvech a vládě, oponenturou, aby bylo jasné, že je ten institut nezpochybnitelný,“ řekl Právu Benda. Posílení účinné lítosti by ale považoval za prospěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám