Hlavní obsah

Sněmovní mediální komise chce odvolat Radu ČTK

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli podivné a netrasparentní volbě generálního ředitele České tiskové kanceláře (ČTK) a kvůli „ neplnění povinnosti rady podle zákona“ chce mediální sněmovní komise navrhnout Sněmovně, aby odvolala Radu ČTK. Rozhodla o tom na svém čtvrtečním mimořádném zasedání.

Článek

Rada v srpnu zvolila ve výběrovém řízení za nového ředitele ČTK Radima Hrehu, který mj. pracoval v České televizi jako vedoucí sekretariátu generálního ředitele a poté byl zvolen generálním ředitelem Slovenské televize (STV). Nový ředitel ČTK se volil proto, že stávající šéf agentury Milan Stibral (řídil ji od roku 1993) oznámil, že chce odejít do důchodu.

Po Hrehově zvolení se ale do něj začali svými písemnými protesty a články v médiích trefovat čeští odboráři. Vyčítali mu, že kdysi pracoval jako lobbista pro soukromou mediální společnost a prosazoval zájmy TV Nova v době, kdy byl jejím šéfem Vladimír Železný. Dávali mu za vinu i hospodářský schodek STV. Za Hrehu se naopak postavily odbory STV a její současný ředitel Štefan Nižnanský.

Po těchto protestech, zhruba v půlce září, vzal navíc Stibral svou rezignaci zpět a rada jej znovu potvrdila ve funkci. A nakonec Rada ČTK 1. října Hrehu odvolala z funkce (aniž by do ní měl možnost nastoupit) a Stibrala do ní znovu jmenovala.

Hreha radu žaluje a záležitost se řeší právní cestou včetně stížnosti na etickou komisi Syndikátu novinářů. Mediální komise vyzvala začátkem října radu, aby uvedla své usnesení ohledně volby generálního ředitele do souladu se zákony, což rada podle komise neučinila. „Rada nic neudělala, jen nám poslala názor advokátní kanceláře Kříž-Bělina,“ uvedl předseda komise Vítězslav Jandák (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám