Hlavní obsah

Kdo povede plzeňská práva? Jasno bude v pondělí

Právo, Ivan Blažek, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Děkanem skandály zmítané plzeňské fakulty právnické se touží stát jak exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), jenž je už měsíc vedením školy pověřen, tak pražský advokát Karol Hrádela. Rozhodnutí padne v pondělí 2. listopadu.

Foto: Petr Eret, ČTK

Článek

Bývalý proděkan Milan Kindl nedávno představil web, kde jsou, jak uvádí, „přinášeny důkazy, že fakulta byla a je fungující institucí s dobře zvládnutým systémem výuky a vytvořenými kritérii pro hodnocení studentů“. Stránky měly včera už přes 8000 přístupů.

Kindl tu zveřejnil část z kontrolní zprávy akreditační komise o fakultě. Komise v červnu 2008 uvedla: „Výsledky provedeného dotazníkového šetření mezi studenty svědčí o organizačně dobře fungující instituci s propracovaným schématem organizace výuky, jasně formulovanými požadavky pro absolvování předmětu a dostatečným zázemím pro studium.“

Podle Kindla od té doby až dodnes nikdo z komise na fakultě v Plzni nebyl a neměl přístup ke konkrétním dokumentům.

„Dne 23. října dorazila pracovní skupina akreditační komise na první kontrolu plzeňské fakulty právnické od sepisu této zprávy. To ovšem znamená, že vše, co bylo řečeno a napsáno až dosud, ať už to někdo řekl jen jako politolog, nebo jako předseda akreditační komise, byly jen podivuhodné, ničím nepodložené domněnky,“ dodal Kindl.

Při nezvolení nucená správa?

V případě, že v nebude zvolen děkanem fakulty nikdo, by podle šéfky akreditační komise Vladimíry Dvořákové muselo zřejmě ministerstvo školství sáhnout k nucené správě fakulty.

„Bude to napínavé,“ řekl Právu Martin Marek, jeden z šesti studentů zastoupených v osmnáctičlenném akademickém senátu. Aby byl jeden z kandidátů zvolen, potřebuje minimálně deset hlasů. „Pět studentských hlasů má Pospíšil jistých,“ dodal Marek.

Nad postojem učitelské části senátu visí otazníky. „Je to tajná volba, nikomu do hlavy nevidíte,“ podotkl předseda senátu Daniel Telecký, Kindlův příznivec. „Ministerstvo školství v podstatě sdělilo, že nebude-li zvolen reformní děkan, školu zruší. V tomto ovzduší se bude volit, závěry si z toho můžete vyvodit sami,“ vzkázal.

Jestliže by nebyl zvolen nikdo, začnou se hledat noví kandidáti, a pokud ani ti neuspějí, zřejmě dojde na rozpuštění senátu. „Při nezvolení děkana by byla situace hodně složitá,“ řekla Dvořáková. Odmítla, že by upřednostňovala některého z kandidátů.

Na Facebooku zuří boj o Brumbála

Zatímco na fakultě vládne předvolební napětí, kauza se už stačila přesunout i do virtuálního prostředí internetu a sociálních sítí. Fanoušci Kindla založili stránky na jeho podporu. Fanklub na Facebooku má i Dvořáková, která vyjádřila podezření, že se v Plzni budovala mafiánská síť.

Profil Kindla, jenž se do Dvořákové obul slovy, že chce-li se zviditelnit kvůli chystané politické kariéře, ať soutěží v Superstar, čítá skoro 600 příznivců. „Pane docente, držím palce, byl a stále jste skvělý učitel a právník. Na studia vzpomínám ráda a jsem ráda, že jste nás učil,“ vzkazuje Kindlovi třeba bývalá studentka Jana N.

„Největší kapacita před humny i za humny,“ přidává se David Stroukal. „Naše kapacita,“ reaguje Jiří Doležal. „Na imatrikulaci vypadal naprosto stejně jako profesor Brumbál (z Harryho Pottera),“ píše Jakub Durica.

Dvořáková, jež je profesorkou na VŠE, má proti Kindlovi jen 97 fanoušků. „Kvůli této paní stoupla (alespoň pro mě) prestiž VŠE o 200 procent,“ míní studentka s přezdívkou Princezna Lea. „Nejlepší politoložka v ČR!“ přidává se Martin Kovalský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám