Hlavní obsah

Incheba odmítá zaplatit pokutu za požár Výstaviště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští hasiči ve správním řízení rozhodli, že společnost Incheba musí zaplatit kvůli loňskému požáru Průmyslového paláce na pražském Výstavišti pokutu v řádu statisíců. Rozhodnutí ale není pravomocné a Incheba se proti němu odvolala. Informovala o tom v pondělí mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Ta přesnou částku neprozradila, podle mluvčího Incheby Radovana Ježoviče jde o zhruba 200 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Odklízení trosek levého křídla Průmyslového paláce

Článek

"Incheba od nás dostala rozhodnutí o výši pokuty a odvolala se proti tomu," uvedla Adamcová. Přitom podle ní hrozila firmě sankce ve výši až půl miliónu.

"Odvolání proti pokutě jsme zaslali hasičskému sboru, protože si myslíme, že je neoprávněná," uvedl Ježovič s tím, že společnost nyní bude čekat na výsledek odvolacího řízení. Incheba má v pronájmu areál Výstaviště, oheň zde zničil levé křídlo Průmyslového paláce loni v říjnu. Podle dřívějších informací hasičů vznikl požár souhrou několika faktorů a způsobil ho elektrický vařič.

Adamcová již dříve uvedla, že hasiči zahájili správní řízení s Inchebou kvůli porušení povinností vyplývajících z předpisů o požární ochraně. Společnost jako provozovatel paláce údajně nezajistila školení vedoucího zaměstnance o požární prevenci ani školení pořadatelské služby pro mezinárodní dentální veletrh Pragodent 2008, který se v době požáru v paláci konal, sdělila v srpnu Adamcová.

Incheba dává vinu hasičům

Dále podle tehdejšího vyjádření hasičů Incheba nezajistila odbornou přípravu zaměstnanců požární hlídky pro tuto akci a v době jejího konání nezajistila dodržování podmínek požární bezpečnosti.  

Incheba v reakci na zahájení správního řízení uvedla, že žádné požární předpisy neporušila. Ježovič tehdy uvedl, že od roku 2002 do loňského požáru kontrolovali hasiči dodržování požárních předpisů asi desetkrát.

"Většinou byly kontroly bez připomínek, nebo nám vytýkali jen drobnosti, které jsme hned odstranili," řekl v srpnu Ježovič. Podle Incheby nese odpovědnost za dodržování požárních předpisů vždy vystavovatel.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám