Hlavní obsah

Kamzíkům v Jeseníkách zvoní hrana

Právo, Bedřich Novotný, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neblahý osud může potkat posledních asi 180 kamzíků v Jeseníkách. Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky s nimi v dlouhodobém výhledu nepočítá. Nepatří sem, byli sem zavlečeni, argumentují ochranáři.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři chtějí kamzíka z Jeseníků dostat, ničí prý stromy.

Článek

"Žádné kroky, které by redukovaly počty kamzíků, v současné době neprovádíme a nedělali jsme je ani v uplynulých letech. V nejcennější lokalitě Velká Kotlina by ale neměl být v budoucnu kamzík přítomen,“ řekl Právu vedoucí Správy CHKO Jeseníky Jan Halfar.

Důvodem, proč ochránci přírody chtějí, aby kamzičí populace z této lokality postupně zmizela, je podle něj to, že okusuje vzácné rostliny, například jestřábníky nebo jitrocel tmavý. "Kamzík je nepůvodní druh, který byl v Jeseníkách vysazen počátkem dvacátého století. Nejdříve byl chován v oboře a teprve později byl vypuštěn. Stavy kulminovaly v 80. letech minulého století, kdy zde žilo kolem tisíce kusů. Od té doby jeho populace neustále klesá,“ vysvětlil Halfar.  

Proti plánům ochránců přírody se ostře postavili někteří myslivci, kteří se snaží vyvrátit argumenty ochranářů. Za záchranu a zachování jesenických kamzíků dokonce zorganizovali ochránci lesa nesouhlasnou petici.

Kamzíci jsou v Jeseníkách už 100 let

"Kamzík je v Jeseníkách už skoro sto let a byla by velká škoda, kdyby odtud zmizel. Ničemu neškodí, právě naopak. A není to jenom názor myslivců,“ poznamenal Josef Figura z okresního mysliveckého spolku v Šumperku.  

"Je pravda, že dlouhodobým cílem uvedeným v Plánu péče o CHKO Jeseníky z roku 2003 je vyloučení chovu kamzičí zvěře v CHKO. Než bychom přistoupili k naplnění tohoto cíle, zřejmě bychom nechali vyhodnotit odbornou studií vliv kamzíka na zdejší přírodu. Je to ale záležitost dlouhodobé perspektivy několika desítek let, nikoliv aktuální problém, který bychom v současné době řešili,“ doplnil Halfar.  

Kromě Jeseníků u nás kamzík horský volně žije jen v Lužických horách, Labských pískovcích a v Českém Švýcarsku.

"Jde o velmi citlivou otázku a zpráva o tom, že by je v Jeseníkách chtěli vystřílet, mě dost nadzvedla. Kamzíci jsou na našem území sice také nepůvodní, kolem roku 1903 je sem přivezli Kinští, a přesto nemám informace o tom, že by měli být u nás či v regionu Lužických hor stříleni,“ řekl Právu mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.  

Podle něho je ale možné, že jeseničtí ochranáři s nimi mají obdobné problémy jako v CHKO České Švýcarsko s vysokými počty muflonů. "V jejich případě přistupujeme k likvidačním odstřelům, protože tato zvěř ve značné míře ničí lesní porosty,“ konstatoval Salov. 

Anketa

Nechali byste v Jeseníkách kamzíky?
Ano, když tam žijí, není důvod proč by měli mizet
92,3 %
Ne, pokud na tyto hory nepatří a ničí rostliny
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7828 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám