Hlavní obsah

Kalamita neustává, bez proudu jsou stále desetitisíce domácností

Právo, Novinky, ČTK, plk, mp, vm,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko se vzpamatovává z výrazného výkyvu počasí a likviduje následky sněhové kalamity, která ohrozila dopravu i energetickou situaci země. Silničáři i občané odstraňují sníh a zpřístupňují svá obydlí. Celkem sedm železničních tratí zůstává po přívalech sněhu mimo provoz. Pod tíhou sněhu padají další stromy a poškozují vedení, v noci se navíc opět očekával sníh.

Článek

Bez elektřiny je 35 000 odběratelů, energetici dodávky obnovují. Během večera se počet lidí bez proudu snížil až na 20 000, další poruchy na Semilsku a Náchodsku ale číslo opět zvýšily.

Mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková předpokládá, že v noci počet poruch kvůli dalšímu sněhu spíše poroste.

V 11 okresech platí vyhlášený kalamitní stav.

Hasiči evakuovali malé děti

Hasiči v pátek odpoledne evakuovali z beskydské horské chaty Martiňák nad Horní Bečvou na Vsetínsku skupinu 25 tří až šestiletých dětí. Ty byly na chatě na škole v přírodě a sníh je tam uvěznil. Hasiči se k nim spolu s horskou službou a silničáři dostávali čtyři hodiny po čtyři kilometry dlouhé silnici. Přes ni byly napadány desítky stromů. Pomoc zavolal správce chaty.

V Moravské Třebové zřejmě sníh přispěl k úmrtí dvaasedmdesátileté ženy. Sanitka se k ní kvůli přívalům sněhu nemohla dostat. Podle záchranářů by žena ale pravděpodobně zemřela, i kdyby vůz přijel včas.

Přes koleje leží stromy

Železničáři stále zprovozňují tratě. Mimo provoz je v ČR ještě osm tratí.

V podvečer by měly vlaky začít jezdit na tratích Rychnov-Liberec a Liberec-Jablonné. Mimo provoz zůstává úsek mezi Vescem u Liberce a Smržovkou. Pravděpodobně až v pondělí se začne jezdit z Dolní Lipky do Hanušovic, kde pracovní čety odklízí zhruba pět kilometrů popadaných stromů. Ve stejný den by se měly vlaky vrátit na trať Frýdlant v Čechách-Jindřichovice pod Smrkem a Smržovka-Josefův Důl.

V Jablonci nad Nisou platí kalamitní stav. [celá zpráva]

Ve městě se večer podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody. Město zprovoznilo náhradní zdroj dodávek. "Pára začne proudit do rozvodů kolem 23:00 a nejpozději o půlnoci by se měly začít ohřívat radiátory po celém Jablonci. Toto řešení by mělo vydržet do obnovení standardních dodávek proudu," řekl mluvčí teplárny Lukáš Jankovský. Dodávky se firma snažila se střídavými úspěchy obnovit od čtvrtečního rána.

Na severu Moravy čistili silnice od větví

V Moravskoslezském kraji se už podařilo hasičům „vyčistit“ od popadaných stromů a větví silnici mezi Vrbnem pod Pradědem a Pustou Rudnou na Bruntálsku. 

Ta byla podle dispečera bruntálského střediska Správy silnic Moravskoslezského kraje Josefa Olberta v okrese jedinou, kterou nemohli šoféři od čtvrtku využívat. Že jsou všechny vozovky na Bruntálsku sjízdné potvrdil Olbert v pátek krátce před 16. hodinou. „Ty, co jsou ošetřeny chemicky jsou holé a mokré, silnice ve vyšších horských oblastech jsou pokryty tenkou vrstvou sněhu a kryty posypem,“ sdělil Olbert.

Také Frýdecko-Místecko panuje obdobná situace. Výjimkou je silnice vedoucí na Morávku, bude uzavřena do odvolání. „Je sjízdná, ale pořád je tam velké nebezpečí padajících a praskajících stromů, které jsou ohnuté pod velkou tíhou sněhu,“ zdůvodnil dispečer Petr Pyklik.

Kromě dvou silnic byla v pátek neprůjezdná také železniční trať Frýdlant nad Ostravicí - Frenštát pod Radhoštěm. „Důvodem byly popadané stromy na kolejích, velké množství jich bylo nakloněných nad tratí,“ vysvětlil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. I když ale byla trať po poledni zprovozněna, vlaky po ní nejezdí. „Nebyla doposud obnovena dodávka elektrické energie, čímž je nefunkční i zabezpečovací zařízení,“ vysvětlila mluvčí Českých drah pro Moravu Kateřina Šubová.

Na Krušné hory spadlo během dvou hodin 5 centimetrů sněhu

Karlovarský kraj v pátek odpoledne zasáhlo silné sněžení. Na vrcholcích Krušných hor napadlo během dvou hodin asi 5 centimetrů čerstvého sněhu, v pátek odpoledne tam tak ležela asi pětadvaceticentimetrová vrstva sněhu.

Foto: Martin Polák, Právo

Karlovarský kraj (na snímku Jáchymov) zasáhlo silné sněžení v pátek po poledni.

Přestože sněžilo i v nižších polohách, silničářům se podařilo udržet všechny silnice sjízdné. „Nic jsme nemuseli uzavřít,“ řekl v pátek kolem 15 hodiny vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Na hřebenech Krušných hor se neobjevil avizovaný silný vítr a to podstatně ulehčilo situaci silničářů, především v okolí Božího Daru, kde se v minulých dnech právě kvůli větru tvořily sněhové jazyky. „Horší situaci očekáváme večer,“ řekl v pátek odpoledne náčelník horské služby v Božím Daru Rudolf Chlad.

Na Havlíčkobrodsku jsou bez proudu ještě desítky domácností 

Kalamitní stav, který vyhlásili energetici na Havlíčkobrodsku dnes ráno, stále trvá. Technikům se sice během odpoledne podařilo odstranit všechny poruchy na vedení vysokého napětí, desítky domácností se ale ještě musí obejít bez elektřiny kvůli poruchám v síti nízkého napětí. Během pátku by mohlo být dodávky proudu všude obnoveny, záleží na okamžitém vývoji počasí. ČTK to řekla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková.

Zbývající část Vysočiny spravuje energetická společnost E.ON. "Z okresů Jihlava, Pelhřimova a Třebíč jsme problémy s elektřinou neměli hlášeny. Na Žďársku bylo během dneška několik hodin bez proudu několik obcí poblíž Nového Města na Moravě, poruchy však byly odstraněny," uvedla mluvčí společnosti Božena Herodesová.

Všechny silnice na Vysočině včetně D1 jsou sjízdné. Překážky v podobě spadlých stromů se silničářům a hasičům podařilo zlikvidovat z valné části během dopoledne, řekl ČTK dispečer krajských silničářů. Na území kraje jen místy sněží, teploty se pohybují nad nulou, vane slabý vítr.

V Jihočeském kraji jsou silnice sjízdné

V západní části Jihočeského kraje jsou všechny silnice sjízdné. Potíže se po ránu vyskytly po silných sněhových přeháňkách na Prachaticku a Vimpersku, odpoledne už byl povrch komunikací většinou mokrý, řekl dispečer krajských cestářů Jan Zmek.

Na Táborsku a Jindřichohradecku musejí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami a větrem v nárazech až 50 kilometrů v hodině, tvořit se mohou sněhové jazyky.

Reklama

Výběr článků

Načítám