Hlavní obsah

Špatné počasí stupňuje problémy v dopravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mimořádná sněhová nadílka v půli října už třetím dnem komplikuje život lidem zejména na severu a severovýchodě území. Kvůli sněhu a padajícím stromům bylo v pátek uzavřeno několik železničních tratí, nesjízdná zůstává i řada silnic.

Foto: Barbora Silná, Právo

Lidé v Liberci se probudili do zasněženého dne, doprava kolabovala.

Článek

Velké problémy hlásí železničáři, sněhová kalamita v noci zastavila dopravu na dalších osmi tratích hlavně v Libereckém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Kvůli přívalům sněhu zůstalo v pátek odpoledne mimo provoz nejméně osm železničních tratí, více než 20 úseků se železničářům podařilo zprovoznit.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavla Hally průjezd vlaků nejčastěji komplikují popadané stromy nebo stržené troleje. "Zatím to vypadá tak, že nikde nebyly poškozeny koleje," dodal.

Došlo však už ke škodám na soupravách. Podle informací Práva na Vysočině zastavil provoz mezi Žďárem nad Sázavou a Sázavou u Žďáru pád stromu na lokomotivu nákladního vlaku.

Úseky mimo provoz, kde není zavedena náhradní autobusová doprava:
Hanušovice - Dolní Lipka
Bílý Potok pod Smrkem - Raspenava
Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem

Nejméně tři železniční tratě zůstanou kvůli sněhové kalamitě mimo provoz do soboty. Na úsecích Hanušovice - Dolní Lipka a Hanušovice - Staré město pod Sněžníkem navíc nebyla kvůli nesjízdným silnicím zavedena náhradní autobusová doprava. Třetí tratí, která v pátek zůstane mimo provoz, je úsek z Frýdlantu v Čechách do Jindřichovic pod Smrkem, kde dopravu zajišťují autobusy.

Špatné počasí komplikuje také silniční dopravu, řada silnic zůstává kvůli sněhu a padajícím stromům nesjízdných.

Noční sněžení bylo v Pardubickém kraji nejvydatnější na Hlinecku a Třemošnicku v okrese Chrudim. Silničáři udržují částečně sjízdné komunikace jenom pluhováním, k posypu přikročí až chumelenice poleví. "Na mnoha místech je třeba počítat i s dočasnými uzavírkami silnic, protože stromy padají na komunikace a hasiči je odstraňují,“ řekl dispečer chrudimských silničářů.

Stromy se v okolí lámou jako párátka, tady už jde skutečně o život.
Hasič z Pardubicka

Hlavní silniční tah I/35 spojující Východní Čechy a Moravu u Moravské Třebové na Svitavsku je od středečního odpoledne neprůjezdný. Hřebečský tunel je uzavřen kvůli opravám. Objízdná trasa, vede po staré komunikaci. "Silničáři uzavřeli tento úsek minimálně na čtyřiadvacet hodin kvůli riziku pádu stromů,“ řekl Právu Marian Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje. "Stromy se v okolí lámou jako párátka, tady už jde skutečně o život,“ uvedl jeden ze zasahujících hasičů.  

Na Liberecku problémy v dopravě, ZOO uzavřena

Polámané stromy a větve stále blokují silnice i železniční tratě v Libereckém kraji. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, bez zimních pneumatik by motoristé neměli vyjíždět. Do hor doporučují silničáři sněhové řetězy. Neprůjezdná je podle policie kvůli popadaným stromům silnice z Jablonce do Liberce přes Lukášov a také silnice z Jablonce Kokonína na Pulečný.

Uzavřena je také méně důležitá komunikace z Horního Prysku na Polevsko na Českolipsku. Obtížně průjezdné jsou kvůli polomům i některé místní komunikace v Liberci, třeba cesta na Kunratice nebo do Radčic, řekl náměstek ředitele krajské správy silnic Jiří Daníček. 

Kvůli nepříznivému počasí zůstane do pondělí uzavřena také liberecká zoologická zahrada. "Na vině je těžký mokrý sníh, který způsobil řadu polomů. Ty popadaly i do expozic a způsobily nám po červencovém orkánu další majetkové škody. Škody na zvířatech by snad neměly být žádné," informoval mluvčí ZOO Liberec Ivan Langr.

Ve vyšších oblastech Ústeckého kraje celou noc sněžilo. Na Děčínsku se přidal silný vítr, který komplikoval práci silničářům. Kvůli spadaným větvím některé sypače dočasně uvízly v terénu. Vedle Děčínska byla nejhorší situace v Krušných horách na Chomutovsku a Teplicku. Všechny silnice I. třídy v kraji jsou proplužené a posypané, a se zvýšenou opatrností sjízdné, řekla Právu Lenka Holovská z ústecké správy a údržby silnic.

Kalamitní situace na Šumpersku a Jesenicku v Olomouckém kraji se v pátek o něco zlepšila. Kvůli popadaným stromům je nicméně stále uzavřeno několik silnic nižších tříd. Ve vyšších polohách leží na vozovkách sněhová kaše, hlavní komunikace jsou ale mokré a holé. Neprůjezdné zůstávají cesty na Rejvíz od Jeseníku, z Hanušovic na Králíky, z Bedřichova na hranice okresu Bruntál, a část silnic v okolí Malé Moravy a Starého Města. Ve Studené Loučce navíc platí na silnici I/35 kvůli uzavřenému Hřebečskému tunelu zákaz jízdy pro vozidla nad 3,5 tuny.  

První oběť

Silnice v Plzeňském kraji jsou sjízdné, v terénu jsou silničáři ve většině kraje. Sjízdná je i dálnice D5. Na 117. kilometru u Benešovic se přesto ráno stala smrtelná nehoda, podle policie i silničářů byla v té době dálnice mokrá a beze sněhu. [celá zpráva]

Všechny silnice na Vysočině jsou sjízdné. Podle dispečera krajských silničářů způsobují překážky v jízdě právě spadlé stromy a větve, které hasiči průběžně odstraňují. Během dopoledne sněží na území kraje jen minimálně, protože se však počasí může rychle změnit, neměli by řidiči podle silničářů v žádném případě vyjíždět bez zimních pneumatik. 

Na Rychnovsku zůstává uzavřeno několik silnic kvůli akutnímu riziku pádu stromů, v horských oblastech Královéhradeckého kraje na cestách leží zhruba pět centimetrů sněhu. Informoval o tom výrobní náměstek královéhradeckých silničářů Petr Zima. Uzavřena je například cesta ze Skuhrova nad Bělou do Deštného v Orlických horách, spojnice mezi Rokolí a Olešnicí v Orlických horách, cesty z Rychnova do Javornice a Jahodova či komunikace mezi Hláskou a Bělou.

Silničáři na Vsetínsku ve Zlínském kraji odvolali dopoledne kalamitní stav, který byl kvůli přívalu sněhu a následnému pádu stromů na vozovky vyhlášen ve čtvrtek ráno. Všechny silnice jsou průjezdné, řekl jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka. Silničáři však nadále zůstávají v pohotovosti, v regionu totiž stále sněží a nebezpečí pádu přetížených stromů trvá.

Velké problémy má Jablonec nad Nisou, jehož vedení dopoledne vyhlásilo ve městě kalamitní stav. ČEZ vyhlásil kvůli počasí kalamitní stav na Havlíčkobrodsku a Chrudimsku, počet okresů s problémy v dodávkách proudu tak vzrostl už na jedenáct. [celá zpráva]

Počasí přináší problémy i dalším zemím, v Polsku si už vyžádalo nejméně pět lidských životů.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám