Hlavní obsah

Polští fanoušci se u stadiónu poprali s pořadateli

Právo, Novinky, ČTK, Zdeněk Seiner, Petr Blahuš, Vladimír Michna, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloves
Aktualizováno

V sobotu večer se odehrál klíčový zápas a zároveň nejrizikovější zápas českých fotbalistů. Polští rowdies, patřící k nejhorším fandům v Evropě, se sjeli do Prahy. Podle policie přijelo jedním z autobusů i jádro těch nejtvrdších chuligánů. Staroměstským náměstím létaly dýmovnice, u stadiónu pak napadli polští ultras pořadatele a vyvolali velkou bitku. Poláků jsou v Praze asi čtyři tisíce.

Článek

Do 15:00 bylo zadrženo celkem šest Poláků, tři kvůli chybějícím dokladům a další tři v souvislosti s krádeží v pražském obchodním domě Tesco.

Kolem 12:30 obsadilo na sto policistů okolí Smíchovského nádraží, kde byl očekáván příjezd dalších fanoušků. Ti však vystoupili na Hlavním nádraží. Z nádraží část odešla směrem ke Staroměstskému náměstí, někteří do přilehlých hospod a několik jich zůstalo na místě.

Před 18:00 byla situace na Staroměstském náměstí poměrně nepřehledná. Policisté blokovali postranní uličky, jelikož se několik desítek zamaskovaných Poláků pokusilo utéct z dohledu policistů. Ti je však zadrželi dříve, než se mohli z hlídané oblasti vzdálit. Poláci na místě taky odpálili nejméně dvě velké dýmovnice a několik dětských.

Napadli pořadatele

Krátce po šesté hodině večerní se hlavní skupina o více než 500 lidech hnula ze Staroměstského náměstí a vyšla mírnou oklikou směrem na stadión. Podle policistů byl hlavní problém v tom, že nemají žádného organizátora, a tak je komunikace s nimi velmi komplikovaná. Okolo 18:30 policisté oznámili, že obklíčili 91 polských ultras v ulici Jana Zajíce, kde je zadržovali až do doby, kdy se nemohli porvat s dalšími fanoušky.

Zhruba v 18:45 před vchodem na stadión Poláci napadli pořadatele a vyvolali velkou bitku. Jedna skupina vtrhla i na tréninkové hřiště Sparty. Na stadión se snažily dostat skupiny Poláků, na které se nedostal lístek. Pořadatelé houfně utíkali od turniketů, u kterých se je snažili nahradit policisté. Není zatím jasné, kolika Polákům se podařilo nelegálně dostat na stadión.

Dostali se do domu u stadiónu

O práci se ale policistům starali i polští fanoušci, kteří se nedostali na stadión. Podle informací Práva totiž v ulici U Sparty vnikli do jednoho ze vchodů, kde se dopouštěli mnoha výtržností. Polisté tam zadrželi dva muže a jednu ženu.

Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová v 17:45 řekla, že podle nejnovějších odhadů přijelo do Prahy 3000 až 4000 polských fanoušků. Polská strana ale dostala jen 2500 lístků a předprodej vstupenek byl z bezpečnostních důvodů ukončen už v pátek.

Polští fanoušci si údajně měli domluvit také bitku za Prahou, to však policie nepotvrdila. Případným konfliktům na letenském stadiónu mají zamezit přísné bezpečnostní prohlídky.

V Česku se zajišťování pořádku při fotbalových zápasech od letošního roku řídí novými pravidly. Bezpečnost na stadiónu už nezaručuje policie, ale pořadatelská služba. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, že najatá bezpečnostní agentura přestane situaci zvládat.

Po utkání odejdou ze stadionu jako první čeští fanoušci. Jakmile bude v okolí klid, pustí policisté i polské návštěvníky. Poláky, kteří budou směřovat k vlaku na Hlavní nádraží, doprovodí těžkooděnci. Policie bude dohlížet i na zbývající polské fanoušky, kteří odjedou domů autobusy a auty. Policejní doprovod budou mít opět až na hranice.

Východočeští policisté od rána obsadili celou trasu, kterou projíždějí autobusy z Polska od hraničního přechodu v Lázních Běloves až hranici Středočeského kraje.

„Jsme na místě od sedmi hodin ráno, zatím nedošlo ke konfliktům, ani jsme nemuseli nikomu odepřít vstup na území naší republiky,“ řekla Právu na hraničním přechodu mluvčí cizinecké policie Hradec Králové Ivana Ježková.

Průjezd je v Bělovsi zúžen policejními zátarasy ze tří pruhů na jeden a je zkontrolováno každé auto s polskou značkou. Větší pozornost je věnována autobusům. Na hranice je stále tucet policejních aut a pokud některý autobus je obsazen převážně holohlavými fanoušky, dostane policejní doprovod až na hranici kraje.

„Po předpokládané trase jsou rozmístěny pořádkové jednotky,“ dodala Ježková. Zpravodaj Práva se osobně mohl při cestě na polskou hranici přesvědčit, že každá větší čerpací stanice od Jaroměře je obsazena policisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám