Hlavní obsah

Exekuční mašinérie v Litvínově semlela nevinného

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov

Tři skupiny exekutorů vyrazily v pondělí dopoledne do ulic problémového litvínovského sídliště Janov. Dvě skupiny soudních exekutorů se pokoušely vymáhat vyšší pohledávky, včetně nezaplaceného nájemného, skupina úředníků s označením Správce daně hledala neplatiče pokut a vymáhala přeplatky na sociálních dávkách. V síti administrativní mašinérie však uvízl zřejmě i úplně nevinný člověk.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Jiří Novák z litvínova přišel o televizi, ač neměl žádné pohledávky.

Článek

"Nic nedlužím, přesto jsem přišel o televizi," stěžoval si viditelně otřesený Jiří Novák z Litvínova. Jen metr od dveří jeho bytu stál skutečný dlužník, který byl ochotný se k pohledávce přihlásit. "Nikdo se se mnou nebavil," pokrčil rameny Jan Klacek.

Problém se zrodil před třemi lety, když Klackovi prodali Novákovi dvoupokojový byt. Dospělý syn Klackových se však neodhlásil z trvalého bydliště a Novákovi si to neuvědomili. Když dnes vtrhli správci daně do Novákova bytu, musel nový majitel dokazovat, že věci jsou jen jeho a s bývalými nájemníky nemá už roky nic společného.

Cenu televize srazil exekutor o 12 tisíc níže

"Ještě teď se mi třesou ruce. Bylo to hrozné. Ukázal jsem jim i paragon od plazmovky za 17 tisíc, kterou mi zabavili. Jenže na něm není jméno, takže to prý není důkaz," tvrdil. Televizi ocenili exekutoři na pět tisíc korun, ovladač na stovku. "Musí se to napravit, přece ho v tom nenechám," reagoval na neutěšenou situaci nevinného člověka skutečný dlužník. Pokud do čtvrtka zaplatí dluhy za pokuty, nešťastná rodina Nováků dostane svůj majetek zpátky.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Exekuce v litvínovském Janově

Celkem navštívili exekutoři několik rodin. Úspěšní však byli jen v některých. "V první rodině se našly peníze. Ty však nepokryly celou dlužnou částku, takže se zabavil ještě videopřehrávač," uvedla mluvčí radnice Eva Maříková. Nalezená částka údajně odpovídala 40 tisícům v hotovosti. 

Město podle starosty Daniela Voláka (ODS) začalo vymáhat 400 pohledávek od 200 dlužníků za neuhrazené pokuty a přeplacené dávky v celkové výši 3,5 miliónu korun. "Exekuce potrvají tak dlouho, dokud všechny peníze nevymůžeme," řekl. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám