Hlavní obsah

Facebook se začíná hemžit falešnými profily politiků

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravý, nebo falešný profil? Lidé, kteří se chtějí blíže seznámit s názory politiků na Facebooku, jsou mnohdy postaveni před otázku, zda navštívili autentickou stránku, nebo ne. Profil na této sociální síti si pod jakýmkoli jménem, podobně jako e-mailovou adresu, totiž může zaregistrovat kdokoli. Nemusí jít o vyloženě urážlivé či parodující profily, na Facebooku však existují imitované stránky například Václava Havla, Miloše Zemana, Václava Klause či Vladimíra Špidly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Nejsem si vědom toho, že by pan prezident měl svůj oficiální profil,“ řekl Právu Klausův mluvčí Radim Ochvat. Přesto prezidentovu stránku někdo – převážně v angličtině – nepravidelně aktualizuje.

Návštěvník se tak může dočíst o tom, že nadcházející víkend Klaus stráví ve Francii, že se minulou neděli vydal na Chodské slavnosti do Domažlic, nebo že v dubnu očekával návštěvu prezidenta USA Baracka Obamy. Na žádné Klausovy názory či postřehy nenarazíte, to jedině na jeho oficiální osobní webové adrese.

Pravost prověřují sami uživatelé

Podobně „suché“ jsou i další neoficiální profily, které udržují při životě občasné komentáře fanoušků. Expremiér Zeman zveřejnil pouze odkaz na jeden rozhovor a dvakrát v uplynulých eurovolbách vyjádřil podporu Straně důstojného života.

Eurokomisař Špidla vystavil výběr příspěvků ze svého oficiálního blogu a Václav Havel, byť má 18 tisíc příznivců, má na své stránce poslední zprávu z ledna, a to článek od BBC o tom, že byl převezen do nemocnice.

Většina politických stran má své profily na Facebooku, ale jak jsou na tom jejich předsedové? Kvůli neoficiálním a polooficiálním profilům dokonce vznikla ve středu i skupina Politici na Facebooku, která autenticitu jednotlivých profilů prověřuje.

Své oficiální stránky na sociální síti mají všichni šéfové významných politických stran, kteří většinou kouzlo Facebooku jako bezplatné reklamy teprve objevují.

U předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, nejpopulárnějšího českého politika na Facebooku, s výjimkou odkazu na stránku partaje a jedné fotografie nenajdete vůbec nic. Na jeho obranu lze uvést, že nedávno TOP 09 zveřejnila video, kde se Schwarzenberg s Facebookem seznamuje.

Topolánek má profily dva, Paroubek glosuje

Dvě oficiální stránky na sociální síti má předseda ODS Mirek Topolánek. „Původní profil, který má tři tisíce sympatizantů, vznikl jako iniciativa fanoušků, kteří jí poté předali naší straně,“ řekl Právu mluvčí ODS Martin Kupka. Podle něj se profil využívá k informování o programu předsedy.

Topolánkovy názory a postřehy jsou na jiném profilu, který má však jen 1200 příznivců. Právě zde šéf ODS komentuje svou předvolební kampaň – „socanská auta“, která ho prý pronásledují, hloupost novinářů či své rekordy na kole.

Zajímavá je třeba rozdílnost rodinného stavu u obou profilů - zatímco na prvním se uvádí, že je zasnoubený s Lucií Talmanovou, na druhém je Topolánek stále ženatý.

Ještě více to žije na profilu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který příspěvky vkládá několikrát denně. Předseda soc. dem. je na Facebooku sice teprve od pondělka, za tu dobu už ale stihl podrobně glosovat svoji návštěvu v Ostravě, páteční akci Papuče pro Paroubka, nebo Topolánkovu toskánskou dovolenou.

U Filipa je to podvrh

Paroubek ani Topolánek na svých profilech s ostatními nediskutují, u šéfa ČSSD však často vede debatu jeho žena Petra, i když Paroubek na svých webových stránkách k diskusi vyzývá. To předseda zelených Ondřej Liška v porovnání s ostatními stranickými šéfy čile rokuje se svými příznivci, na druhou stranu však příspěvky nevkládá tak často.

Na profilu šéfa Věcí veřejných Radka Johna jsou k vidění hlavně odkazy na mediální výstupy. Předseda lidovců Cyril Svoboda či šéfka Suverenity Jana Bobošíková na svůj profil nepustí jen tak někoho – předtím, než se k nim podíváte, si vás musejí přidat jako přátele.

Konečně předseda KSČM Vojtěch Filip Právu potvrdil, že vlastní profil nemá a že ten, který na Facebooku je, je podvrh. Právě na začátku měsíce člověk vydávající se za Filipa volal po návratu předlistopadového režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám