Hlavní obsah

ČSSD a ODS si kvůli toskánské kauze vyhrožují právníky

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté velmi tvrdě zaútočili na šéfa ODS Mirka Topolánka. A to kvůli kauze toskánské dovolené. Dali mu ultimátum, aby do 21. srpna zveřejnil veškeré účty, které se jeho italského prázdninového pobytu týkají. Pokud tak Topolánek neučiní, ČSSD pohrozila, že zváží dokonce právní kroky. Těmi však hrozí ČSSD i Topolánek. Účty už prý zveřejnil a naznačil, že sociální demokraté mohli sledování platit přes právníka Miroslava Janstu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek na tiskové konferenci

Článek

ČSSD provedla ve středu kvůli toskánské dovolené frontální útok na Topolánka. Na tiskové konferenci v Lidovém domě přečetl šéf Asociace krajů, hejtman Michal Hašek (ČSSD) otázky, které sociální demokraté kladou ODS a Topolánkovi.

Pokud se prokáže, že sociální demokracie zaplatila za nezákonné sledování několik miliónů přes pana Janstu panu Randákovi, tak se kluci ještě zapotí...
Mirek Topolánek, předseda ODS

„Uvědomujete si, že neochota vás a vašeho nejbližšího kamaráda Marka Dalíka vysvětlit, kdo je skutečným majitelem vily v Toskánsku, vede k podezřením, že skutečným majitelem je Marek Dalík nebo dokonce vy, či že vila byla pořízena z prostředků pocházejících z nelegálních aktivit,“ sdělil Hašek.

Topolánek: Přes Janstu k Randákovi

Šéf ODS ultimátum ČSSD odmítl. Uvedl, že účty za toskánskou dovolenou už zveřejnil. A vrátil sociálním demokratům jejich atak se stejnou vervou. Právu sdělil, že zvažuje proti Lidovému domu právní kroky. Naznačil dokonce, že si jeho sledování mohla zaplatit ČSSD přes vlivného právníka Miroslava Janstu.

„Účty jsem zveřejnil. Právní kroky proti ČSSD zvažuji spíše já. Pokud se prokáže, že sociální demokracie zaplatila za nezákonné sledování několik miliónů přes pana Janstu panu Randákovi, tak se kluci ještě zapotí..,“ reagoval pro Právo Topolánek. Právě Jansta byl letos v létě také v ostře sledovaném Toskánsku.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale podobné nařčení odmítl.

ČSSD podezřívá Topolánka z přijímání darů

Topolánkova neochota zveřejnit účty pak podle ČSSD vyvolává podezření, že expremiér „přijal řadu sponzorských darů či odměn od firem, které se ucházejí o miliardové státní zakázky“. Podle Haška je nízká cena 150 tisíc korun, za kterou byl Topolánek přepraven letadlem zpět do Prahy z dovolené, stejně jako částka za pronájem terénního vozu.

Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka dává ČSSD Topolánkovi týden na zveřejnění účtů, přesně do 21. srpna. „Požadujeme zveřejnit skutečné účty,“ prohlásil. Pokud nebudou účty zveřejněny, je to podle Zaorálka „ohrožení demokratického systému“.

Šéfa ODS haní, svého Urbana brání

Představitelé ČSSD přitom hovořili na tiskové konferenci i o tom, že se Topolánek vozil na lodi patřící firmě Mašín, která je podle nich napojena na uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Na lodi této firmy se přitom povozil v Toskánsku ve společnosti lobbisty Vladimíra Johanese také místopředseda ČSSD Milan Urban. Toho Zaorálek bránil, podle něj zveřejnil účty a za vstup na loď se omluvil.

Zaorálek dokonce pohrozil, že pokud Topolánek účty nepředloží, nebude s jeho stranou po volbách ČSSD spolupracovat. Podle sociálních demokratů by v takovém případě neměl Topolánek právo kandidovat nebo být premiérem.

Výběr článků

Načítám