Hlavní obsah

Jeřáb přenášel v Praze desetitunový tank

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Váží 9,76 tun, dlouhý je 4,90 metru, jeho šířka je 2,055 metru a vysoký je 2,37 metru - to je československý tank LT 35, který ve středu ráno přenášel těžkotonážní jeřáb přes vstupní portál Armádního muzea na Žižkově.

Článek

Lešanské vojenské muzeum, které provozuje Vojenský historický ústav, se rozroste o tři nové tanky. Kompletní sbírku sovětských strojů řady T doplní americký tank M-48, s kterými Američané bojovali v 60. letech ve Vietnamu, jeho modernizovaný nástupce M-60 a tank bundeswehru Leopard 1. „Je to dar řecké armády, která stroje vyřazuje z výzbroje,“ řekl Právu ředitel ústavu Aleš Knížek.

„Pro nás jako pro historický ústav to má obrovský význam, protože máme v muzeu v Lešanech kompletní sbírku tankové techniky Varšavské smlouvy, která byla zařazená v Československé lidové armádě. Dlouhá léta se snažíme, abychom návštěvníkům mohli ukázat protipól, co bylo na straně NATO v té době. Tanky, co se mohly v historické chvíli střetnout proti sobě,“ poznamenal Knížek.

Dne 29. srpna se v Lešanech uskuteční tankový den, který proběhne v duchu studené války a porovnání strojů bývalého socialistického a kapitalistického bloku. O darování techniky začali historici z vojenského ústavu vyjednávat před třemi lety s řeckým vojenským přidělencem v Praze.Než se jim podařilo dar vyjednat, museli zdolat řadu povolení a žádostí.

Usilují i o peruánský speciál z ČKD

K slavnostnímu předání dojde ve středu na tankové základně Avlona nedaleko Athén. Do Česka se dostanou na podvalnících tažených kamióny. Do 20. srpna by měly už stát v Lešanech. Stroje jsou motoricky zcela funkční.

Z výzbroje západních armád v muzejním parku mají již britský tank Comet a izraelský tank Merkava. V lešanském muzeu stojí i starší kousky.

„Loni se nám podařilo získat jako dar americké vlády LT 35, to byl československý lehký tank, který byl páteřním tankem československé armády za první republiky. To je tank, s kterým mobilizovala česká armáda,“ řekl Knížek.

Příběh tanku, který se po 70 letech vrátil domů, zní až neuvěřitelně. Po roce 1939 všechny československé tanky přešly do rukou wehrmachtu, část odjela bojovat do Francie, část do Ruska a na Ukrajinu. Tam se dostal i čerstvý lešanský exponát. Čtyřikrát byl poškozen.

„Opravy Němci prováděli v plzeňské škodovce a tam ho objevili i Američané, kteří si tank odvezli domů jako kořist. Zaujala je na tu dobu neuvěřitelně vyspělá automatická převodovka s předvolbami,“ uvedl Knížek.

Tank skončil ve výzkumném ústavu americké armády a poté se přestěhoval do tankového muzea. Odtud vedla jeho cesta do Lešan. Delší dobu probíhají i vyjednávání s peruánskou vládou o darování tanku LTP 38, který mezi světovými válkami vyráběla pro peruánské ozbrojené síly ČKD Praha. „To byla speciální dodávka pro Peru, protože ty tanky mohly fungovat i ve výšce 2500 metrů díky speciálním motorům Scania Vabis,“ poznamenal Knížek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám