Hlavní obsah

"Štěchovický poklad" by mohl ležet v bývalém velitelství SS v Hradišťku

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradišťko

Dosud prakticky neznámá část velitelství jednotek SS v samém centru obce Hradišťko, kde za války měli esesáci výcvikový prostor a kde se podle dosud žijících pamětníků nacházel přísně střežený objekt vězení, včetně cel pro samotné esesáky, může skrývat ještě nejedno tajemství.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Historik Jaroslav Čvančara na bývalé střelnici SS na Medníku

Článek

Někteří historici nevylučují, že by se pod objektem mohly nacházet historicky cenné věci, které tu Němci zakopali na sklonku války.

"Z hlediska Němců to bylo optimální místo pro ukrytí toho, co nechtěli, aby padlo jejich nepřátelům do rukou,“ řekl Právu známý historik Jaroslav Čvančara, který se podle vlastních slov vyhýbá termínu poklad.

Tma pod svícnem

"Je to už zprofanované, i díky těm dvěma hledačům – Mužíkovi a Gaenselovi, kteří už 15 let pořád dokola tvrdí, že už ho každou chvíli vykopou, a ono pořád nic. Ale tohle místo by pro nějaký úkryt mělo logiku. Ne nadarmo se říká, že pod svícnem je tma,“ dodal Čvančara.

S ním souhlasí i historik Jan Střelka. "Němci nebyli hloupí, určitě všechna svá tajemství nezakopali na jednom místě. Navíc je z historie známo dost případů, kdy se takovéhle věci schovaly schválně tam, kde by to vůbec nikdo nečekal,“ řekl Právu Střelka.

Pamětník přežil jenom díky štěstí

Čvančara sám se o tomto tajemném místě dozvěděl od jednoho z místních lidí, který sem byl nakomandován jako zedník k jeho stavbě. Souhrou šťastných náhod pak na konci války unikl popravčí četě, na rozdíl od možná až stovek zdejších zajatců a vězňů koncentračního tábora, kteří v okolí budovali další vojenská vybavení a zakopávali tajné materiály.

„Tady na ploty u cesty Němci nechali zaživa ukřižovat kolem pěti desítek zajatců a vězňů. Pro výstrahu, aby ostatní nechtěli utíkat, protože strážných už měli Němci málo. Taky už Němci nechtěli živit tolik lidí,“ ukazuje Čvančara na nenápadné domky v nedaleké části Hradišťka zvané Závist.

I když téma tzv. štěchovického pokladu už hodně ztratilo na senzačnosti, v oblasti nepřestávají skupiny hledačů pátrat po údajně ukrytých cennostech, uloupených Němci v okupované Evropě.

Hledači se nevzdávají

Kontroverzní hledač pokladů Helmuth Gaensel, kterého místní považují buďto za nastrčeného bílého koně německých zpravodajských služeb, nebo dokonce bývalých esesáků, nedávno prohlásil, že štěchovický poklad se nalézá v přísně chráněné přírodní rezervaci Medník přímo nad Hradišťkem a že se bez ohledu na chráněnou třetihorní květenu odtamtud dostane.

Další neznámá parta ještě nedávno hledala zakopaný archív v okolí bývalé střelnice SS, která se nachází také na úpatí Medníku jen asi 1300 metrů od vesnice.

„Byli dost ostří, když šel někdo kolem po lesní cestě, nechtěli ho nechat ani projít v blízkosti jejich tábora, i když to bylo na veřejně přístupném místě,“ svěřila se Právu žena z nedaleké chatové kolonie.

Tajemné svědectví z jara 1990

Jeden ze zdejších chalupářů zase tvrdí, že na vlastní oči prý viděl, jak na jaře 1990 přijela na jedno místo nedaleko obce kolona vojenských aut. Z nich vystoupilo několik civilistů, kteří mluvili německy a za doprovodu našich armádních důstojníků chvíli hledali něco podle plánku a začali kopat. Muž, jehož totožnost Právo zná, prý viděl i to, jak ze země vytáhli několik velkých beden, naložili je do aut a odjeli.

Anketa

Najde se podle vás někdy Štěchovický poklad?
Ano
60,6 %
Ne
39,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5456 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám