Hlavní obsah

Brněnský zásah policie na fotbale by mělo platit město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právní rozbor ministerstva vnitra doporučil policii, aby si nechala únorový zásah proti fanouškům Baníku v Brně proplatit od majitele, v tomto případě od moravské metropole. Zodpovědnost za výtržnosti totiž podle rozboru vnitra nemá provozovatel 1. FC Brno, nýbrž stát a město, které proto mají proplatit policii 80 tisíc korun.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté zasahují proti fanouškům Baníku

Článek

"Tento postup se nám ale nezdá. Je to, jako bychom si zásah naúčtovali v podstatě sami sobě," řekl ve středu náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk.

Letos uzavřená smlouva mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem určuje, že zásahy policie na stadiónech mají platit fotbalové kluby, jejichž pořadatelské služby na udržení pořádku nestačily.

Z právního rozboru vnitra však vyplývá, že kluby musí zásahy hradit jen v případě, že jsou vlastníky stadiónu.

Kvůli nedokonalosti smlouvy by se tedy měl zásah policistů proti rozvášněným baníkovcům, kteří v únoru před začátkem utkání vtrhli na hřiště, hradit z kapes daňových poplatníků.

"Patrně tam bude nutná legislativní změna v tom duchu, že tyto zákroky hradí uživatel areálu. To už je ale plně věcí zákonodárců," uvedl Vaněk. Jihomoravská policejní správa celou záležitost konzultuje s právníky. Kdy padne rozhodnutí, se zatím neví. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám