Hlavní obsah

Volební předpověď: uspěla jen ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasy jen od zhruba čtvrtiny oprávněných českých voličů rozhodly o tom, že sítem eurovoleb prošly ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Ostatní menší strany, včetně rozhádaných zelených, propadly a získaly méně než pět procent hlasů potřebných pro vstup do Evropského parlamentu (EP). Vyplývá to z volebních modelů STEM a SC&C pro Českou televizi, které byly zveřejněny po skončení voleb.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Oficiální výsledky mají být zveřejněny až po 22.00 během noci z neděle na pondělí, ale již dopředu se očekávalo, že nízká volební účast nahraje především stranám, které mají větší nebo stabilní voličskou základnu. Proto agentury pro průzkum veřejného mínění očekávají, že zvítězila ODS před ČSSD s odstupem od komunistů a lidovců. Právě kandidáti těchto stran si rozdělí 22 mandátů, o které usilovalo celkem 32 volebních uskupení.

S pouhou čtvrtinou voličů, kteří se zúčastnili voleb, z celkem osmi miliónů oprávněných, se Česko nejspíš zařadí mezi země s nejnižší volební účasti v Evropské unii. Pokles zájmu se ovšem očekává a projevuje v celé EU, kde se i před pěti lety pohyboval kolem 45 procent.

Čtyřdenní maraton končí

Maraton eurovoleb probíhal v posledních čtyřech dnech v 27 členských zemích EU. Předpokládá se, že v novém EP nejspíš budou dále mít většinu konzervativci.

Hlasování začalo ve čtvrtek v Británii a Nizozemsku. Volby pokračovaly v pátek v Irsku a v Česku, kde končily v sobotu. Slováci hlasovali také v sobotu, stejně jako Kypřané, Malťané, Lotyši a Italové, kteří hlasují i dnes. Během neděle vyvrcholí hlasováním v 19 zbylých zemích a skončí v 22.00 SELČ.

Političtí analytici předpovídají, že v novém EP získají více křesel než dosud populistické a euroskeptické formace na úkor tradičních stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi začali volit do Evropského parlamentu

Úderem 14. hodiny se v České republice otevřely hlasovací místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou zvolit 22 zástupců, kteří budou zemi...

Výběr článků

Načítám