Hlavní obsah

Kocáb zřídí nadaci na vykoupení vepřína v Letech

Právo, Petr Pokorný

Otázka odstranění vepřína v Letech u Písku, v místě, kde byl v průběhu II. světové války umístěn sběrný Tábor pro Romy, je podle ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába (za SZ) stále aktuální. Kocáb chce zřídit nadaci, která by na vykoupení vepřína sehnala peníze od různých dárců z České republiky i ze zahraničí.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Ministr Michael Kocáb pokládá věnec k pomníku v Letech.

Článek

Vláda nedávno rozhodla, že pietní místo v Letech bude spravovat Památník Lidice a na jeho úpravu vyčlenila 22 milión korun. Dalších 2,5 miliónu půjde ročně na jeho provoz.

„Úprava tohoto místa je pouze prvním krokem. Do budoucna se musíme snažit tento problém definitivně dořešit. Lety jsou zatím v půli cesty,“ uvedl ministr při středečním pietním aktu v Letech. Odhady ceny za výkup vepřína se v současné době pohybují okolo 700 miliónů korun.

Na odstranění vepřína trváme. Když už se odstranění podobných hanobících staveb nedočkali ti, kteří koncentrační tábory přežili, chceme se toho dožít alespoň my.
Čeněk Růžička, předseda VPORH

„Chceme vytvořit nadaci, sbírku či nějaký fond, který osloví bohaté firmy v České republice, jako jsou například ČEZ či různí mobilní operátoři, aby přispěly na přesunutí vepřína,“ řekl Kocáb s tím, že zájem o tuto problematiku ze zahraničí naznačuje, že by se řady dárců mohly rozšířit i mimo území ČR.

O odstranění vepřína se mluví už 12 let

Výbor pro odškodnění romského holocaustu (VPORH) usiluje o odstranění velkochovu prasat už 12 let, ale zatím marně. Žádná z vlád, která zrušení vepřína slibovala, na něj nesehnala peníze.

„Na odstranění vepřína trváme. Když už se odstranění podobných hanobících staveb nedočkali ti, kteří koncentrační tábory přežili, chceme se toho dožít alespoň my,“ konstatoval předseda VPORH Čeněk Růžička, který Kocábův návrh uvítal. Nadace by podle něj mohla vzniknout při Památníku Lidice, nového správce pietního místa v Letech.

V Letech bylo v době nacistické okupace soustředěno přes 1300 Romů, z nichž zde 327 zahynulo a přes 500 bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podobným táborem v Hodoníně u Kunštátu prošlo skoro 1400 lidí, několik stovek jich tam zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám