Hlavní obsah

Sobotka: Nabídku na ministra financí bych opět přijal

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka odpovídal na otázky Práva týkající se dalšího směřování strany, předčasných voleb i kandidatury herečky Kateřiny Brožové.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Pane místopředsedo, pokud ČSSD zvítězí v předčasných volbách na podzim, dokážete si představit spolupráci s KSČM? V jaké formě a kde jsou pro vás limity spolupráce?

Základním limitem pro soc. dem. je bohumínské usnesení. Podporuji jeho zachování, je věcí, která je dána naší historickou zkušeností z dob, kdy byla komunistická strana silnější než ČSSD, mám na mysli období po roce 1945. Současně také platí, že dochází k výrazné polarizaci politického spektra. Jsou zde v zásadě dvě základní možnosti budoucího vývoje po volbách do Sněmovny. První varianta je, že se do dolní komory dostanou také středové politické strany, například zelení a lidovci. A pokud by v těchto stranách převážil realistický proud, spíše středová než pravicová orientace, pak si dokážu představit jako dobrou variantu spolupráci s těmito středovými stranami. Ovšem druhá varianta říká, že je možné, že tyto strany, které jsou v tuto chvíli zmítány silnými vnitřními rozpory, nedokáží již překonat pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny as budou tady pouze tři politické strany.

Tedy ČSSD, ODS a komunisté. Jaké vládní řešení byste v takové situaci doporučoval?

Jestliže soc. dem. bude vítězem voleb, což bych si velmi přál, pak to bude ona, kdo bude muset hledat nějaký model vládnutí. Já osobně preferuji menšinovou vládu ČSSD před velkou koalicí s ODS. Pokud zde bude varianta menšinové vlády soc. dem., pak je otázka, kdo takovou vládu umožní. jedna z těch možností je, že bude nějaká forma dohody a komunistickou stranou. Žádná taková dohoda ale nemůže změnit programovou orientaci ČSSD v zahraniční politice a evropské integraci.

Při menšinové vládě byste dával přednost spíše podpoře od KSČM, nebo ODS?

Tady už spekulace zacházejí příliš daleko. Domnívám se, že menšinová vláda by nám umožnila lépe realizovat náš program než velká koalice. pokud by nastala varianta, že by se do Sněmovny dostaly i malé středové strany, pak si myslím, že by naši voliči mohli být spokojeni i s koalicí, kde by byly tyto strany zastoupeny. nemuseli bychom se opírat o podporu ODS nebo o nějakou kooperaci s KSČM. Poslední variantou, kterou jsem nezmínil, je to, že by ČSSD ve volbách získala více než 43 procent hlasů a byla vládu schopná sestavit sama. To je samozřejmě také varianta, ale k té nám přece jenom několik procent voličské podpory chybí.

Shrňme to, pro vás je tedy „volbou číslo jedna“ koalice s menšími středovými stranami, pokud se tedy dostanou do Sněmovny?

Pokud by vývoj v těchto stranách takové koalici přál, pak je to podle mého názoru varianta, která by mohla vyhovovat voličům soc. dem. a umožnila by nám také realizovat volební program.

Předseda ČSSD Paroubek ovšem uvedl, že pokud by došlo k volebnímu patu stejně jako v roce 2006, nejčestnějším řešením by byla velká koalice. Názor Bohuslava Sobotky?

My teď v soc. dem. na toto téma nějakou intenzivní debatu nevedeme, naším cílem je primárně volby vyhrát. pak si budeme muset poradit s výsledkem, as tím, jak rozdají karty voliči. na sjezdu ČSSD jsem pokládal za nutné delegátům před svou kandidaturou na funkci statutárního místopředsedy říci, že v budoucí diskuzi nebudu tm, kdo by prosazoval velkou koalici. Předpokládám, že ti z delegátů, kteří mají na velkou koalici pozitivnější názor než já, mne třeba nevolili.

Takže na negativním názoru na velkou koalici ČCD a OD trváte a budete trvat?

Ano, a jakmile se po volbách v soc. dem. tato debata povede, tak tento svůj názor budu uplatňovat.

Pokud ČSSD vyhraje, budete se chtít vrátit na post ministra financí?

Pro mne osobně by byla velká výzva přijmout tuto odpovědnost v době, kdy se musíme vypořádat s dopady hlubokého ekonomického poklesu. V každém případě manadát příští vlády bude nesmírně obtížný. jestliže jsem přijal odpovědnost statutárního místopředsedy ČSSD, nemohu z bitvy utéct. Pokud bych takovou nabídku obdržel, tuto výzvu bych přijal.

Jaký je váš názor na případnou kandidaturu herečky Kateřiny Brožové? reakce jsou různé, předseda Paroubek o ní hovoří kladně, někteří soc. dem. z ústecka záporně.

Pokud jde o kandidaturu paní Brožové, myslím, že různé reakce je správný výraz. Osobně jsem se ve svém okolí setkal s pozitivními reakcemi voličů ČSSD, kteří viděli rádi paní Brožovou na našich mítincích a byli by rádi, kdyby kandidovala za ČSSD. Ale současně jsem se také setkal s reakcemi, které jsou k této kandidatuře opatrné nebo skeptické. Domnívám se, že paní Brožová by měla vést debatu se členy doc. dem. v regionu a měla by také říci, do jaké myslí své angažmá ve veřejném životě vážně, protože ono to samozřejmě také přináší určitá omezení. paní Brožová je umělkyně, která je velmi atraktivní ve své profesi, a přirozeně by to pro ni mohlo znamenat také některá negativní omezení. Myslím, že musí celou věc zvážit. Práce poslance je odpovědná, a pokud se jí člověk věnuje poctivě, tak mu v podstatě zabere veškerý volný čas.

Věnujme se teď vládě Jana Fischera. Jiří Paroubek uvedl, že se naplnily představy ČSSD. Je také statutární místopředseda ČSSD spokojen s výsledkem jednání o nové vládě, s její personálním složením?

My jsme vždy usilovali o tom, aby jednání probíhala rychle a aby v žádném případě nezkomplikovala cestu k předčasným volbám do Sněmovny. jsem spokojen nejenom s tím, že se podařilo dohodnout personální složení této vlády, ale také jsem spokojený s tím, že jsme krátce před třetím čtením projednávání návrhu zákona, jímž zkrátíme funkční období této Sněmovny a otevřeme cestu k předčasným volbám. My jako sociální demokraté podle mého názoru skutečně můžeme být spokojeni, protože se splnily hlavní cíle, které jsme si vytkli na počátku letošního roku. Připomínám, že jsme o předčasných volbách na podzim roku 2099 hovořili již koncem loňského roku, když jsme nabízeli vládě Mirka Topolánka toleranci po dobu evropského předsednictví.

Co ale řeknete na argument lidovců a KSČM, že Fischerova vláda je skrytou velkou koalicí ČSSD a ODS?

Především na této vládě participují tři politické strany, soc. dem. ODS a zelení. My jsme velmi usilovali o tom, aby na ní participovali i lidovci. A nebyla naše chyba, že se KDU-ČSL rozhodla tuto vládu nepodporovat, respektive že se tato strana v této otázce zásadním způsobem rozdělila. našim cílem nikdy nebyl koncept nějaké koaliční spolupráce s ODS do předčasných voleb. V žásném případě toto není klasická koaliční vláda, neboť v ní nejsou zástupci stran. Kabinet nemá nějaký akční nebo aktivní program zásadních změn, které by chtěl provádět v příštích pěti měsících tzv. pod taktovkou dvou velkých stran. Je to vláda veskrze přechodná, úřednická, udržovací.

Neobáváte se v souvislosti s ministry, které Fischerovi doporučila ČSSD, třecích ploch a konfliktů? Teď narážím na ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského, který se vyslovil proti šrotovnému.

Tato situace jasně ukazuje, že mezi nominanty a ČSSD není taková vazba, jaká by byla, kdyby tento kabinet byl vládou ekonomickou. Toto jsou lidé, kteří mají plnit přechodné úkoly udržovací vlády do voleb. jestliže se k zavedení šrotovného neodhodlá přes náš tlak Fischerova vláda, pak nepochybně s tímto úspěšným nástrojem podpory hospodářského růstu bude moci pracovat naše vláda, pokud vyhrajeme volby do Sněmovny.

Předseda ODS Mirek Topolánek hovoří v souvislosti s podzimními volbami o hodnotovém střetu, kdy se lidé rozhodnou, zda zemi směřovat na východ, či na západ. Hrozí skutečně v případě vítězství ČSSD, že se obrátíme na východ?

ODS nemá v tuto chvíli pozitivní program, vyčerpala se. Během uplynulých tří let se ukázalo, že není schopna. pozitivně změnit vývoj v naší zemi. Proto se v tuto chvíli uchyluje ke strašení, ale používá strašáky, kteří na většinu obyvatel ČR přirozeně nezaberou. Myslím, že si voliči pamatují, že to byla ČSSD, kdo přivedl ČR do NATO. Byla to vláda Vladimíra Špidly, která zakončila proces vstupu naší republiky do EU. To, že jsme členy NATO a EU, zásadním způsobem ovlivňuje naši bezpečnostní a zahraničněpolitickou orientaci navzdory tomu, jaké aktuální politické trendy se prosadí v ČR. Nikdy jsme se netajili tím, že jsme stranou, která chce další pokrok v evropské integraci. Máme velkou radost z toho, že Senát ratifikoval Lisabonskou smlouvu. Lidé vědí, že soc. dem. neznamená žádné jednostranné směřování na východ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám