Hlavní obsah

Topolánek se loučil s evropským předsednictvím: Užil jsem si to

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstupující premiér Mirek Topolánek v úterý naposledy diskutoval se čtenáři na chatu českého předsednictví. Mimo jiné sdělil, že si roli předsedy Rady EU užil a přiznal, že alespoň z krátkodobého hlediska mu tato role ani funkce premiéra nebude chybět.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Topolánek zdůraznil, že funkce premiéra je službou pro deset miliónů lidí, post předsedy Rady EU zahrnuje 500 miliónů občanů, neopomněl však dodat, že coby premiér měl větší výkonné pravomoci. Politika podle něj nemá být o emocích, ale o veřejné službě.

Premiér se zmínil i o tom, jak pád kabinetu poškodil české předsednictví. "Málokdo si u nás dovede představit, jakým způsobem nás pád vlády 24. 3. jako zemi poškodil. Pozice českého předsednictví jako leadra diskuze, moderátora a iniciátora celé ředy pozitivních kroků je tímto dnem jednoznačně omezena," posteskl si Topolánek s tím, že česká vyjednávací síla a reputace je pryč.

"Poškodili jsme navíc v očích velkých států schopnost podobných zemí jako je ČR zvládat krizové situace, sami jsme si vstřelili několik vlastních gólů. Je mi z toho smutno," uzavřel téma premiér, který za osobu odpovědnou za pád vlády označil "Jiřího Paroubka a některé další".

Svého nástupce Jana Fischera označil Topolánek za kompetentního premiéra a dodal, že je v případě potřeby připraven mu kdykoliv pomoci. 

V závěrečném slovu ke čtenářům Topolánek řekl, že mu podobné setkávání možná bude chybět. "Jak mě všichni znají, tak si určitě najdu příležitost, jak na tuto zkušenost navázat," naznačil premiér s tím, že co bude dál, se uvidí po volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám