Hlavní obsah

ODS slaví plnoletost, otec zakladatel nedorazil

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté slaví ve svém sídle na Jánském vršku 18. narozeniny své strany. Vedle narozeninového dortu představili i maskota, který dostal jméno Modráček. Oslav se účastní jak předseda strany, premiér v demisi Mirek Topolánek, tak řada ministrů, poslanců a senátorů.

Článek

"Mnohokrát se ukázalo, že díky jednotě jsme dokázali vyhrát i zdánlivě prohrané bitvy a naopak naše rozhádanost nám vždy neúprosně sebrala všechny šance," řekl Topolánek, který straně popřál, aby si i nadále udržela elementární jednotu.

Foto: mms: Jiří Ovčáček, Novinky

Představitelé ODS pózují s maskotem Modráčkem.

Představitelé ODS pózují s maskotem Modráčkem.

FOTO: mms: Jiří Ovčáček, Novinky

Bylo otázkou, zda na oslavu dorazí i zakladatel strany a nynější prezident Václav Klaus, který před časem z ODS vystoupil. Ohledně jeho účasti se v posledních dnech rozpoutaly v médiích spekulace, neboť Hrad tvrdil, že prezident pozvání neobdržel, naopak zástupci ODS se shodují, že hlava státu pozvánku dostala. Klaus nakonec nedorazil.

Foto: mms: Jiří Ovčáček, Novinky

Narozeninový dort ODS.

:. Narozeninový dort ODS

FOTO: mms: Jiří Ovčáček, Novinky

Jestliže v pondělí představili občanští demokraté kampaň pro volby do Evropského parlamentu, na úterní party se prezentovali stranickým dortem a oživlým maskotem. Modrého opeřence, který je nedílnou součástí strany celých 18 let, pojmenovali "ptáček" Modráček.

Podle politologa doběhla ODS realita

Politolog Jan Kubáček soudí, že čerstvě plnoletá ODS takříkajíc dospěla. "Je to strana, která si pokládá otázku, zda chce být stranou ideologickou nebo naopak středovou a univerzální, která má ambice oslovit voliče od středu napravo. Takováto debata je standardní i v zahraničí," dodal Kubáček s tím, že nynější emancipace vůči Václavu Klausovi je přirozená.

"K emancipaci by došlo i bez ohledu na to, že Václav Klaus má spíše ideologické vnímání světa. ODS dlouho žila v podobném vidění světa, utvrzovala se v něm, ale realita byla někde jinde," míní Kubáček.

"Spíše se dá říci, že realita ODS doběhla a ona se nyní musí zabývat i tématy běžného člověka, pragmatické zahraniční politiky a také tématy sociálními, což byl donedávna velký problém," dodal politolog. Podle Kubáčka se ODS bude muset v budoucnu ještě více rozkročit a otevřít se středovým tématům i voličům.

ODS vznikla v dubnu 1991 po rozpadu Občanského fóra na Občanské hnutí a ODS. Ustavující kongres nově se rodící strany pak proběhl v Olomouci ve dnech 20. - 21. dubna téhož roku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám