Hlavní obsah

Paroubek: Před vládou má přednost volební kampaň

Právo, Novinky, ČTK, JIří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

K aktivní volební kampani vyzval sociální demokraty na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD předseda Jiří Paroubek. O rodící se úřednické vládě v úvodním projevu řekl, že to není vláda sociální demokracie. ČSSD ji podle něho sice umožní, vyzval však k omezení aktivit sociálních demokratů, kteří by jí chtěli pomáhat. "Ať se raději vrhnou do volební kampaně," zdůraznil.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Vzadu zleva místopředsedové ČSSD Milan Urban a Zdeněk Škromach a předseda strany Jiří Paroubek na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD

Článek

Paroubek členy výboru varoval před tvrdou kampaní ODS, která podle něho využije pro navrácení k moci všeho až po "zločinné zprávy" typu takzvané Kubiceho zprávy.

Paroubek na sobotní tiskové konferenci potvrdil, že Ústřední výkonný výbor požádal krajské organizace, aby dávaly při sestavování kandidátek do Sněmovny pro předčasné volby přednost stávajícím poslanců. Kraje by přitom měly posoudit jejich přínos. Paroubek ovšem zároveň připustil, že krajské organizace na doporučení nemusí dát a kandidátky mohou měnit. „My můžeme žádat, ale do jaké míry to bude respektováno krajskými organizacemi se uvidí v praxi,“ uvedl. [celá zpráva]

Sociální demokracie se podle Paroubka postará i o ty poslance, kteří z nějakých důvodů už kandidovat nebudou. Uvedl, že už k tomuto účelu v Lidovém domě vznikl zvláštní personální útvar.

Paroubek se rovněž obul do médií. "Média po měsíce nestoudně stranila našim protivníkům," uvedl.

ČSSD je stále bez místopředsedkyně

Sociální demokraté jsou stále bez místopředsedkyně. V sobotu na jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV) k volbě nedošlo, strana ji odložila na červen. Jediná nominovaná kandidátka Alena Borůvková nyní bude podle šéfa strany Jiřího Paroubka objíždět jednotlivé krajské organizace ČSSD a bude shánět podporu. ÚVV sice v sobotu volbu oficiálně zahájil, nakonec ji ale přerušil právě na své červnové zasedání. Borůvková musí sehnat dostatečnou podporu především proto, že pro zvolení potřebuje získat tři pětiny hlasů členů ÚVV. "To není vůbec snadné," připustil Paroubek.

Volba proběhne na jednání ÚVV, které koná 13. června, tedy týden po volbách do Evropského parlamentu.

„Vnímám dnešní rozhodnutí ÚVV odložit volbu na 13. června jako velice správné a rozumné,“ uvedla pak Borůvková. Dodala, že chce získat dostatečně silný mandát. 

Paroubek připustil, že je možné, aby se objevila Borůvkové konkurence, zároveň ale dodal, že to neočekává. „Samozřejmě možné je všechno, ale v tuto chvíli nevidím chuť nějaké krajské organizace někoho dalšího nominovat,“ prohlásil. 

Reklama

Výběr článků

Načítám