Hlavní obsah

Prázdniny budou o dva dny delší, ředitelé dají dětem volno navíc

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní školy po celém Česku se vylidní ještě před koncem školního roku. Letošní hlavní prázdniny začínají totiž oficiálně až v půli týdne – od středy 1. července. A podle ředitelů plánuje nespočet rodičů vyrazit s dětmi za létem již v pátek 26. června či v sobotu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Co teď s dvěma dny, kdy by s dětmi nebylo ve škole k vydržení? Učitelům by se stejně rozprchly dřív, než by jim vůbec stačili rozdat vysvědčení. Ředitelé teď hledají řešení. Leckde, což je nejčastější případ, vyhlásí podle zjištění Práva ředitelské volno. Jinde si vysvědčení prostě vyzvednou příbuzní.

„V pondělí 6. července je státní svátek. Rodiče si tak nejspíš vezmou v předchozím týdnu dovolenou, aby si ji o den volna prodloužili,“ uvedla pro Právo ředitelka brněnské ZŠ Horníkova Olga Kšicová.

Míní, že ukončovat školní rok v polovině týdne je nešťastné řešení. „Chystáme proto na pondělí a úterý ředitelské volno. Jednak dětí by přišlo opravdu velice málo, jednak ony dva dny alespoň využijeme k potřebným stavebním úpravám. Žáci obdrží vysvědčení v pátek,“ řekla.

Volno vyhlásí i ZŠ Štefánikova v Hradci Králové. „Vysvědčení rozdáme v pátek,“ uvedla tamní zástupkyně Lenka Špičanová.

Yveta Hrušková, zástupkyně ředitele ZŠ J. A. Komenského v Lysé nad Labem, rovněž sdělila, že se zdejší děti mohou těšit na prodloužené prázdniny.

„Ale to nám naprosto narušilo plány, protože my jsme to s manželem vůbec netušili. Máme přesně vypočítanou dovolenou,“ zlobila se maminka Jana Procházková, jejíž dítě tu dochází do první třídy.

Kvůli vysvědčení je nutná žádost

Že ředitelé mají právo volno vyhlásit, potvrzuje ministerstvo školství. „Ředitel má na každý školní rok k dispozici pět volných dnů. S těmi by měl účelně hospodařit, například pro vyhlášení ředitelského volna z organizačních či provozních důvodů. Tyto dny v případě potřeby může použít i v souvislosti s koncem školního roku,“ řekla Právu mluvčí resortu Helena Müllerová.

Co na to ředitelé? „Já jsem zatím ředitelské volno na rozdíl od mnohých ředitelů nevyčerpal. Budu uvažovat, mám-li ho vyhlásit,“ nechal se slyšet Václav Pěkný ze ZŠ Rabasova v Ústí nad Labem.

Pokud rodiče požadují vydat vysvědčení s předstihem, měli by sepsat žádost. „Stejně jako v případně, chtějí-li uvolnit dítě z výuky, jestliže by mimořádné volno nakonec nebylo,“ vysvětlil Pěkný.

Pomohou babičky

S vyhlášením ředitelského volna naopak nepočítá ZŠ Vodičkova v hlavním městě. „Dva dny jsou vážně moc,“ zdůraznila zástupkyně Ivana Kolářová.

„Samozřejmě ale počítáme s variantou, že nám velké množství dětí odjede už v pátek, protože cestovní kanceláře nabízejí možnost levnějších zájezdů,“ dodala.

Podle zástupkyně si v takovém případě vysvědčení ve škole vyzvedne někdo z rodiny. Často babičky. „A aby měly děti klidné prázdniny, dozvědí se známky předem. Jinak sekretářka je v budově ještě první týden prázdnin, takže bude vysvědčení dodatečně příbuzným vydávat,“ doplnila Kolářová.

Pravidla pro organizaci školního roku upravuje vyhláška, jež stanoví, že období školního vyučování začíná 1. září a končí 30. června následujícího kalendářního roku.

Ve vyhlášce je jediná výjimka. „Jestliže připadne začátek prvního pololetí na pátek, začíná vyučování následující pondělí. Pakliže připadne konec druhého pololetí na pondělí, končí vyučování předcházející pátek,“ vysvětlila Müllerová.

Úterý je tak z hlediska konce školního roku naprosto smolný den. A z hlediska dětí taky – do školy se totiž vrátí hned 1. září. To je úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám