Hlavní obsah

Abbasová se vrátí k moderování, další mluvčí čekají na nové ministry

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S končícími ministry obvykle odcházejí i jejich mluvčí. Podle průzkumu Práva by však většina z nich ráda v úřadu tentokrát zůstala. Výjimkou je mluvčí Michaela Kocába Lejla Abbasová. Ta odejde z ministerstva pro lidská práva a menšiny s lehkým srdcem a vrátí se k moderování, které ji živí a s kterým nepřestala ani jako mluvčí.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lejla Abbasová, tisková mluvčí ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába

Článek

Angažmá v politice jí prý přineslo více nabídek k moderování. „Určitě to poznám, až to všechno skončí, ale rozhodně se mi nabídky nezkrátily, právě naopak,“ řekla Právu Abbasová. Ta v minulosti například moderovala pořad Big Brother v televizi Nova.

Politické ambice Abbasová nemá. „Já jsem práci přijala, protože se týkala věcí, které mě zajímají, a byla v tom i postava pana ministra,“ řekla Abbasová. Kromě moderování chystá několik neziskových akcí s projektem Medela. Jde o aktivity nadace Asante Kenya, která pomáhá dětem v Česku i v zahraničí, zejména v Keni.

Čekání na ministry

Ve své funkci by mohl zůstat mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, který předtím léta oficiálně mluvil za lidovce. „Stoprocentně to nevím. Ale faktem je, že zatím nejžhavější kandidát, kterým je Tomáš Uvíra, náš vrchní ředitel ministerstva, mi víceméně nabídl, a bylo to jeho prosbou, abych pokračoval,“ řekl Právu Jakob.

Zdůraznil nicméně, že šlo pouze o předběžný neformální rozhovor a že stále není jasné, kdo rezort povede.

Zůstat by mohl i mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka. Ten dříve působil po boku Petra Bendla v roli mouvčího Středočeského kraje. „Musím říct, že posledních několik měsíců je poněkud turbulentních, protože po nástupu Davida Ratha jsem odcházel vzápětí na základě vlastního rozhodnutí z krajského úřadu,“ poznamenal na dotaz Práva.

Na ministerstvu je řada projektů, které nemají politický ráz, a proto by se v nich mělo pokračovat, soudí Kupka. Na druhou stranu je připraven respektovat, pokud si nový ministr dovede vlastního mluvčího.

Kupka si Bendla pochvaluje: „Pro mě ta spolupráce byla vždycky v lidské i odborné rovině velmi milá. Určitě ji nevylučuji, stejně jako nevylučuji, že se naše cesty rozejdou.“ Dosud se nejčastěji spekulovalo, že by Bendla na dopravě nahradil jeho náměstek Gustáv Slamečka.

O dalším angažmá současného mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Jiřího Sezemského se má rozhodnout do konce dubna. Sezemský, který předtím byl mluvčím ODS, nechce sdělovat podrobnosti. Pouze poznamenal, že práci na ministerstvu považuje za cennou zkušenost. „Už jen proto, že se tu vykonal obrovský kus práce a podařilo se prosadit řadu konkrétních kroků, které přispěly ke stabilnějším veřejným financím,“ uvedl Sezemský.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová poznamenala, že se teprve uvidí, přičemž bude záležet na novém ministrovi, tedy nejspíš na dosavadním náměstkovi Janu Kohoutovi.

Také mluvčí ministra kultury Jan Cieslar zatím čeká na nového ministra. „Jsem připraven včetně týmu kolegů pracovat dál. Všechno bude záležet na osobě nového ministra,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám