Hlavní obsah

Česko pozastavilo vydávání pracovních víz v pěti zemích

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika se s ohledem na hospodářskou krizi rozhodla dočasně pozastavit vydávání pracovních a podnikatelských víz v pěti zemích. Jedná se o Moldavsko, Mongolsko, Thajsko, Ukrajinu a Vietnam. Opatření by podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové mělo trvat minimálně několik týdnů.

Článek

"V praxi to znamená, že se minimálně na následující týdny ve výše vyjmenovaných zemích pozastavuje objednávání na schůzky i vlastní nabírání žádostí o zmíněné typy víz," sdělila Opletalová.

Postup si prý vyžádalo ministerstvo vnitra, podle kterého do země řada cizinců přijížděla, aniž by zde měli zajištěnou práci, případně o ní po příjezdu přišli.

Cizinci, kteří v ČR legálně pobývají, mohou od února využít program, v němž jim český stát přispěje na cestu do vlasti. Zaplatí za ně letenku a dá jim příspěvek 500 eur.

Opletalová dodala, že generální konzulát v ukrajinském Lvově nepřijímá kvůli rekonstrukci zatím žádné žádosti o vízum a o udělení povolení k dlouhodobému a trvalému pobytu. Konzulární služby pro české občany ve Lvově fungují dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám