Hlavní obsah

V noci bylo až minus deset, jaro na sebe nechává čekat

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebaže již několik dní panuje astronomické jaro, teploty o tom stále příliš nevypovídají. Například v Peci pod Sněžkou či v Železné Rudě naměřili ve středu ráno meteorologové teplotu deset stupňů pod bodem mrazu. Na skutečně jarní počasí si dle Dagmar Honsové z Meteopressu musíme ještě počkat, byť již o víkendu by se teploty mohly vyšplhat až k 11 stupňům Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Rána stále zůstávají mrazivá.

Článek

Středeční ráno nabídlo na celém území České republiky polojasnou oblohu s mrazivými teplotami. Nejchladněji bylo na západě Čech. "V Karlových Varech a v Chebu zaznamenali meteorologové minus osm stupňů, v Peci pod Sněžkou a v Železné Rudě dokonce minus deset," řekla Novinkám Dagmar Honsová

V průběhu středy se na naše území začne přesouvat frontální systém od západu, který s sebou přinese zataženou oblohu s deštěm, přičemž od vyšších poloh budou srážky sněhové. Nejvyšší odpolední teploty vyšplhají na tři stupně Celsia, na jižní Moravě až k pěti stupňům. Vítr bude čerstvý s rychlostí kolem šesti metrů za sekundu.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, v nížinách s deštěm, od vyšších poloh budou srážky sněhové. Ranní teploty mezi dvěma a minus dvěma stupni, denní v rozmezí tří až sedmi stupňů. Počasí začne postupně ovlivňovat frontální systém od jihozápadu, vítr zesílí až na osm metrů za sekundu, přičemž v horských oblastech a na Českomoravské vrchovině může dosahovat až na 15 metrů za vteřinu.

Na víkend se oteplí

Na zataženou oblohu s deštěm se musíme připravit také v pátek. V horských oblastech budou srážky opět sněhové. Ranní teploty v rozmezí tří a minus jednoho, denní čtyři až osm stupňů. Vítr může zesilovat až na 20 metrů za sekundu.

Oblačné počasí vydrží i v sobotu, v nížinách s občasným deštěm, na horách opět se sněhovými přeháňkami. Ranní teploty mezi čtyřmi stupni až nulou, odpolední mezi pěti a devíti stupni.

Nepříjemněji bude alespoň co do teplot v neděli, kdy meteorologové předpovídají polojasno beze srážek s teplotami až 11 stupňů. Podobné počasí s minimem oblačnosti by mělo vydržet i na počátku příštího týdne, postupně se však znovu zatáhne a teploty mírně poklesnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám