Hlavní obsah

Úředník kostelecké radnice je podezřelý z úplatkářství

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostelec nad Orlicí

Úředník Městského úřadu v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku Milan Furda čelí obvinění, že jako vedoucí odboru dopravy opakovaně přijímal úplatky. Policie jej v úterý zadržela a ve středu celý den vyslýchala.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Kostelecká starostka Ivana Červinková a rychnovský kriminalista Zdeněk Hlaváček.

Článek

Podle šéfa rychnovské kriminálky Zdeňka Hlaváčka bral Furda úplatky za různé služby, které mohl ve své funkci poskytnout. „Například i za přidělení poznávací značky s kombinací čísel podle přání,“ řekl. Kromě obvinění ze spáchání trestného činu přijímání úplatku hrozí Furdovi stíhání za další dva paragrafy, které ale Hlaváček odmítl specifikovat kvůli probíhajícím výslechům.

Policie začala Furdu sledovat na podnět vedení kostelecké radnice. „Po městě neustále kolovaly fámy o tom, co se prý na radnici děje. Řekli jsme si, že je třeba dát osobám, kterých se to týká, šanci k očištění. Chtěli jsme i očistit jméno úřadu, takže jsme se obrátili na policii s tím, že tohle podezření tu je. Věřili jsme, že úřad a podezřelé osoby se očistí, ale pravý opak se bohužel stal pravdou,“ řekla kostelecká starostka Ivana Červinková (ODS).

Věřili jsme, že úřad a podezřelé osoby se očistí, ale pravý opak se bohužel stal pravdou...
kostelecká starostka Ivana Červinková

Obviněný úředník je bývalý policista

Furda je bývalý policista, na  radnici nastoupil roku 2004 a o tři roky později se stal vedoucím odboru. Podle slov starostky lze o jeho dalším působení rozhodnout až po ukončení policejního vyšetřování a také případném rozsudku, neboť zákoník práce jiné řešení neumožňuje.

Hlaváček nevyloučil, že obviněny budou další osoby, například lidé, kteří Furdovi úplatky poskytovali. Policista zároveň ocenil krok vedení městského úřadu. „Kostelec projevil velkou odvahu tím, že nás s tím oslovil. Radnice do toho šla s rizikem, že na jejím odboru dopravy po našem zásahu nebude mít kdo pracovat,“ řekl Hlaváček.

Jeho muži před několika lety rozkryli podobný případ přímo v Rychnově na odboru dopravy. Tři dnes už bývalí úředníci  byli loni v lednu pravomocně odsouzeni k podmíněným a peněžitým trestům za zneužívání pravomoci a úplatkářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám