Hlavní obsah

Ministerstvo tvrdí, že v kauze dotací pro Wolfa nechybovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Resort životního prostředí se znovu ohradil proti námitkám, že pochybil, když na základě zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu v kauze dotací poslance Petra Wolfa nepodal trestní oznámení. Ministerstvo tím reagovalo na pondělní reportáž České televize, která na kauzu upozornila.

Foto: Petr Horník, Právo

Nezařazený poslanec Petr Wolf

Článek

"Ministerstvo reagovalo zcela standardně a profesionálně na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu. Provedli jsme vlastní hloubkovou kontrolu, její výsledky předali příslušnému finančnímu úřadu a zásadně jsme změnili systém kontroly projektů výzkumu a vývoje i rozhodování o jejich podpoře,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

V roce 2005 odborná komise ministerstva doporučila podpořit mezi jinými také dva projekty Wolfovy firmy UT 2002. U projektu, zaměřeného na ekonomické souvislosti politiky ochrany životního prostředí kontrola NKÚ ukázala podezření na nejasnosti ve využití přidělené dotace, což zaznělo i v pondělní reportáži ČT [celá zpráva].

Ministerstvo proto provedlo hloubkovou kontrolu plnění projektu obdobně jako u pěti dalších projektů jiných řešitelů. U druhého, zaměřeného na využívání recyklátu z pneumatik pro povrchy vozovek, prvotní kontrola takové podezření neukázala, tudíž ministerstvo nemělo důvod pokračovat v šetření, uvedl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

"Po konzultaci s právníky dospělo ministerstvo k závěru, že se jedná o porušení finančních předpisů a neshledalo skutečnosti svědčící o spáchání trestného činu"
mluvčí ministerstva Jakub Kašpar

Nedošlo ke spáchání trestného činu, tvrdí resort

Smlouva na financování prvního projektu byla podepsána 19. dubna 2005. Projekt byl navržen jako tříletý. Celkové náklady na něj činily bezmála sedm miliónů korun, z čehož měl grant činit většinu až na půl milionu. Dotace na rok 2005 a 2006 Wolfova firma dostala, celkem šlo o čtyři a půl miliónu korun.

Kontrola podle Kašpara ukázala, že řešitelé projektu zřejmě porušili rozpočtovou kázeň tím, že část přidělených prostředků byla použita na krytí neuznatelných nákladů. Zjistila také, že část práce byla okopírována z internetu.

"Po konzultaci s právníky dospělo ministerstvo k závěru, že se jedná o porušení finančních předpisů a neshledalo skutečnosti svědčící o spáchání trestného činu. Proto nemělo důvod k předání podnětu státnímu zástupci nebo orgánům činným v trestním řízení," uvedl Kašpar s tím, že tak neučinil ani NKÚ.

"Po konzultaci s právníky dospělo ministerstvo k závěru, že se jedná o porušení finančních předpisů a neshledalo skutečnosti svědčící o spáchání trestného činu. Proto nemělo důvod k předání podnětu státnímu zástupci nebo orgánům činným v trestním řízení," uvedl Kašpar s tím, že tak neučinil ani NKÚ.

S firmou ministerstvo přestalo spolupracovat, nevyplatilo ji zbývající bezmála dva milióny korun a závěry šetření, včetně kompletního protokolu z provedené kontroly předalo finančnímu úřadu v Ostravě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám