Hlavní obsah

Preference ODS raketově rostou

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní občanští demokraté od začátku letošního roku mocně posilují a podle březnové výzkumu agentury STEM se jejich preference vyšplhaly až na 27,8 procenta. Od ledna si tak polepšili o více než pět procentních bodů. Nejsilnější stranou zůstává i nadále sociální demokracie, kterou v březnu preferovalo přes 35 procent dotázaných.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Česko v čele Evropy, to zjevně preferencím vládní ODS prospívá. Premiér Mirek Topolánek v Bruselu.

Článek

Stranické preference nejsilnější ČSSD jsou oproti únorovému šetření prakticky stejné, tj. 35,3 procenta. Od ledna ČSSD ztratila přes dva procentní body.

Oproti tomu druzí občanští demokraté si od ledna připsali zisk více než pěti procentních bodů a v březnovém šetření je preferovalo 27,8 procenta respondentů.

Třetí komunisty by v březnu preferovalo 11 procent lidí, za nimi se umístili lidovci s podporou šesti procent dotázaných a zelení, kteří v průzkumu o tři desetiny procentního bodu překonali pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Podle volebního modelu přepočteného na poslanecké mandáty by sociální demokraté získali v březnu 92 mandátů, druhá ODS by měla 69 poslanců, což je nejlepší výsledek od listopadu 2007. Komunisté by měli 25 křesel, lidovci devět a zelení pět.

Strany vládní koalice by tak v součtu získaly 87 mandátů, zatímco stávající opozice by disponovala 117 křesly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Jde o základní, hrubý údaj, kde podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou ze samotné povahy ukazatele zpravidla nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám