Hlavní obsah

Zabavování dávek v Chomutově není protizákonné, připouští ministerstvo

Právo, Novinky, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV
Aktualizováno

S nadšením přivítal chomutovský magistrát informaci, že ministerstvo spravedlnosti (MS) připustilo výklad zákona, jímž město na severu Čech spustilo exekuci přímo ve výplatní místnosti sociálních dávek. Na postup exekutora lze skutečně nahlížet dvěma způsoby, připustilo ministerstvo s tím, že konečný verdikt musí vynést soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Článek

"Dva výklady práva o možnosti uplatnit exekuci poté, co adresát přijme sociální dávky, jsou skutečně možné. Rozhodnutí o tom, který z nich je správný, a zda tedy Chomutov postupuje podle práva, však může vydat jen soud," reagovala na dotaz Práva mluvčí MS Veronika Ludvíková s tím, že ministerstvo k věci nezaujímá do vyřešení sporu žádné stanovisko. Na soud se zatím nikdo neobrátil.

"Co na to můžeme říct jiného, než že konečně zvítězil zdravý rozum. Stalo se tak ve chvíli, kdy odpovědní lidé neshledali v práci exekutora pochybení," řekl mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda. 

O první možný výklad se opřelo ministerstvo pro lidská práva, které Chomutov za vymáhání nezaplacených pokut a poplatků kritizuje. "Není pochyb o tom, že dávky pomoci v hmotné nouzi exekuci nepodléhají. Na tom nic nemění ani skutečnost, že po okamžiku výplaty dávek dochází k jejich zabavení takzvaným prodejem movitých věcí, za které se považují i hotové peníze. Pokud totiž není pochyb o tom, že takové peníze pocházejí z dávek, ochrana dávek trvá," informoval novináře ministr Michael Kocáb.

Chomutov to odmítá, podle svého právního rozboru postupuje správně. "Ve chvíli, kdy se ze sociálních dávek stane finanční hotovost, jde o majetek, a ten podléhá exekuci," tvrdí chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám