Hlavní obsah

Vláda schválila nákup 107 obrněných transportérů

Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda schválila nákup 107 obrněných transportérů Pandur za 14,4 miliardy korun. Návrh smlouvy s rakouskou zbrojovkou Steyr předložila kabinetu ministryně obrany Vlasta Parkanová. O nákupu transportérů se hovoří od roku 2003. Nové stroje mají nahradit zastaralé OT 64. V pondělí to oznámil premiér Mirek Topolánek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Článek

Premiér zdůraznil, že součástí kontraktu bude i offsetový program ve výši 150 procent ceny zakázky. Na nákupu 107 Pandurů tak budou profitovat i české firmy. Cena zakázky přesáhne 14 miliard korun včetně DPH. Čistá cena tak bude 12 miliard korun.

Premiér zdůraznil, že offsety pomohou i české zaměstnanosti, neboť se jich zúčastní řada množství českých firem, jako je Vojenský opravárenský podnik 025 (VOP 025) z Nového Jičína.

Stát plánuje transportéry koupit už od roku 2003. V lednu 2006 se kabinet na základě výběrového řízení rozhodl, že armáda koupí stroje Pandur od rakouské zbrojovky Steyer. V červnu byla podepsána smlouva na dodání 199 strojů. Ty však rok poté neprošly armádními testy.

:. Transportér Pandur IIfoto: Jakub Svoboda, Právo

Vláda se proto rozhodla smlouvu vypovědět, nicméně po několikaměsíčním vyjednávání se se zbrojovkou dohodla, že vyhoví-li stroje testům, odebere jich 107. V červnu 2008 armáda oznámila, že transportéry zkouškami prošly.

Kromě šedesátky bojových verzí s věžovou nástavbou má armáda zájem ještě o pět dalších modifikací: velitelskou verzi, průzkumnou s lokátorem, verzi minometnou, ženijní a dílenskou a vyprošťovací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám