Hlavní obsah

VIDEO: Kocáb vyrazil za nepřízpůsobivými na janovské sídliště

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb by rád oprášil pozitivní diskriminaci jako nástroj, jímž by se dalo řešit problematické soužití obyvatel s odlišnými životními postoji. V úterý vyrazil na návštěvu litvínovského sídliště Janov.

Článek

"Jsem jejím zastáncem, přestože je odmítána a získala poněkud pejorativní nádech," uvedl Kocáb během úterním návštěvy severočeského Litvínova.

Do města na Mostecku se přijel "seznamovat" se situací. Sídlištní komplex Janov je totiž už několik týdnů předmětem zájmu médií i veřejnosti, a to zejména kvůli akcím pravicových radikálů vůči problémovým obyvatelům sídliště.

Litvínovský starosta Milan Šťovíček (ODS) mu v úterý předal dekret a klíče k jednomu z bytů v Gluckově ulici, aby se mohl seznámit se skutečným stavem lokality. "Vláda si v něm může zřídit kancelář," vysvětlil.

Kocáb: Konflikt není bezvýchodný

Kocáb totiž vehnal Šťovíčkovi purpur do tváří, když  označil mediální informace o lokalitě za zdramatizované. "Konflikt se prezentuje jako dramatický a bezvýchodný, ale není," usoudil. To Šťovíčka poněkud nadzvedlo ze židle: "My situaci za dramatickou považujeme a chceme systémové řešení," oponoval.

Šťovíček souhlasil s Kocábovým tvrzením, že je potřeba k problému zasednou ke kulatému stolu. "Jeho cílem není hledání konkrétních řešení, ale sbližování názorů. Používá se i na mezinárodní úrovni. Nedorozumění a animozity se dají překonat rozhovorem. Konflikt vyšel z módy," tvrdil ministr.

Na to reagovala dvojice členů Dělnické strany. K diskuzi je nikdo nepozval. "Ten jejich kulatý stůj je na jedné straně trošku hranatý. Nepřizvali nás, přestože jsme to byli my, kdo na problémy Janova upozornil," řekli Právu.

S opatřeními Chomutova Kocáb nesouhlasí

Přestože se vyhraněnými postoji DS zabývá i soud, na severu Čech získávají  extremisté podporu i mezi běžnými obyvateli. Lidé, kteří se nemohou vyspat před směnou kvůli večírkům svých nezaměstnaných hlučných sousedů, totiž stále hlasitě tleskají opatřením, jež města Litvínov nebo Chomutov zavedla  k pramalé radosti ochránců lidských práv.

Litvínov před dvěma lety začal vyplácet dlouholetým nezaměstnaným část sociálních dávek v poukázkách, Chomutov minulý týden sáhl prostřednictvím exekutora na peníze adresátům sociálních dávek.

Kocáb v úterý zopakoval, že opatření považuje za nešťastné a protizákonné. "Nedoporučoval bych, aby další města následovala Chomutov. Je to experiment, který ty lidi může dostat do situace, kdy si budou peníze opatřovat jiným způsobem," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám