Hlavní obsah

Řidiče v Čechách trápí rozbředlý sníh, na Moravě mráz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sníh, déšť či námraza - v takovém jsou stavu silnice v České republice. Zatímco v oblasti Čech se teploty šplhají nad nulu, na Moravě a ve Slezsku stále mrzne, místy i sněží. Řidiči by tak měli maximálně obezřetně.

Foto: David Tesař, ČTK

Počasí může zkomplikovat mnohým řidičům cestování po České republice.

Článek

Hlavní silnice v Praze jsou bez větších problémů sjízdné. V centru jsou mokré, v okrajových částech hlavního města na nich leží sníh. Na úpravě silnic se od 03:45 podílelo téměř 70 sypačů, což byl podle silničářů standardní počet.  

Během nedělního dopoledne sněžilo na celém území Vysočiny, nejsilnější srážky hlásili silničáři na Třebíčsku. Dohlednost je kvůli srážkám snížena, na Jihlavsku a Žďársku jsou navíc mlhy. Úsek dálnice D1 i všechny ostatní silnice v kraji jsou sjízdné, jízda však vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Dálnice na Vysočině je mokrá po chemickém ošetření. Na silnicích první třídy leží zbytky rozbředlého sněhu, na vozovkách nižších tříd leží ujetá a na Jihlavsku i zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty se na území kraje pohybují od nuly do minus sedmi stupňů Celsia, je zataženo, vane slabý vítr. Nejsou hlášeny žádné dopravní nehody.

Od pěti do deseti centimetrů nového sněhu připadlo přes noc v Karlovarském kraji. Dopoledne zde padal sníh s deštěm. Podle silničářů jsou všechny chemicky ošetřené silnice sjízdné naprosto bez problémů. Na vozovkách krytých posypem doporučují větší opatrnost.

Na Vsetínsku jsou vyjeté koleje

Vyjeté koleje v ujeté vrstvě sněhu potkají řidiči na Vsetínsku, ale i v dalších lokalitách Zlínského kraje. Vyplývá to z informací ředitelství silnic a dálnic. Vrstva ujetého sněhu dosahuje v horských oblastech až 20 centimetrů. V okolí Horní Bečvy a Bylnice se navíc tvoří na silnicích sněhové jazyky. Se zvýšenou opatrností jsou silnice sjízdné i na Kroměřížsku.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, ale cestáři radí řidičům maximální opatrnost. Na celém území kraje byly přes noc sněhové přeháňky, přes den hlásí meteorologové v nižších polohách i déšť, už ráno pršelo například u Temelína. Srážky omezují viditelnost. Při cestě do hor je nutná zimní výbava. Žádná z komunikací ale není kvůli počasí zavřená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám