Hlavní obsah

Mrazivé a oblačné počasí do konce února nepovolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobá předpověď meteorologů nevěstí nic dobrého pro milovníky teplého a slunečného počasí. Naopak, až do konce února budou muset lidé počítat se silnými nočními mrazy, občasným sněžením i dešťovými přeháňkami. Oteplovat by se mělo až počátkem března.

Článek

Období do 10. března bude teplotně průměrné a srážkově nadprůměrné. Až do 20. února předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i z Meteopressu sněžení nebo sněhové přeháňky.

„Nejméně do 26. února bude chladno,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. „V první dekádě do 20. února očekáváme velkou oblačnost se sněžením i v nížinách. Po ránu mohou teplotní minima klesnout až na minus 15 stupňů,“ upřesnila Honsová s tím, že nejvyšší denní teploty vystoupí pouze k jednomu stupni.

Vrátí se inverze

Ve druhé polovině února se začne vracet inverzní charakter počasí. „Počasí u nás bude ovlivňovat rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu, která bude přinášet studený vzduch,“ řekla Honsová s tím, že na horách tak bude panovat slunečné počasí, zatímco v nížinách bude zataženo nízkou oblačností.

Týden od 21. do 28. února bude nadále ve znamení velké oblačnosti s četnějšími srážkami, sněhovými i dešťovými. Noční mrazy budou postupně slábnout.

V březnu se začne oteplovat jen zvolna

V prvních deseti březnových dnech meteorologové očekávají déšť, na horách sněžení. Noční teploty podle nich klesnou na minus čtyři stupně až dva stupně nad nulou.

Přes den by se mohla teplota vyšplhat až na osm stupňů, na konci období dokonce až k 11 stupňům Celsia. Honsová však varovala před přílišnými nadějemi na brzký příchod jara. „Na začátku března 2006 napadlo v Praze 15 centimetrů nového sněhu, nejvíce za celou tehdejší zimu,“ připomněla.

Reklama

Výběr článků

Načítám