Hlavní obsah

VIDEO: ČSSD nebude párovat hospitalizovaného lidovce Kvapila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v úterý prohlásil, že sociální demokraté při projednávání významných bodů jako například Lisabonské smlouvy nevypárují hospitalizovaného poslance Tomáše Kvapila (KDU-ČSL). Podle ministra Karla Schwarzenberga je to v civilizovaném parlamentu "politováníhodné".

Článek

"Pokud jde o běžné body, tak pan poslanec bude vypárován," dodal Paroubek. Předseda soc. dem. vysvětlil, že Kvapil nebude vypárován například při projednávání Lisabonské smlouvy nebo zdravotnických poplatků

"Koalice postavená na politické korupci si má hledat podporu u Wolfů, Melčáků a dalších," sdělil Novinkám Paroubek.

Poslanec David Rath se odkázal na dřívější praxi. "Není tady ve sněmovně zavedeným zvykem, aby párování bylo automatické. Vzpomeňte si na jeden z posledních příkladů, kdy byl Cyril Svoboda po těžkém úrazu, tak musel být do sněmovny dopraven, protože ho ODS odmítala párovat," řekl Novinkám Rath.

Ministr pro místní rozvoj Svoboda soudí, že Rathova argumentace je podivná zejména proto, že poslanec je lékařem. "Tehdy jsme si všichni slibovali, že už se to opakovat nebude," vzpomínal Svoboda.

"Je to politováníhodné, poněvadž v civilizovaných parlamentech se takové tragické události zohledňují," dodal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.  

Kvapilův návrat v nedohlednu

Třiapadesátiletý Kvapil ztratil vědomí ve svém bytě minulý víkend. Přivolaní lékaři zjistili, že prodělal mozkovou příhodu a praskla mu céva. Lékaři ve Fakultní nemocnici v Olomouci v pondělí začali poslance probouzet z umělého spánku.

Podle mluvčího lidovců Martina Horálka by se mohl do Poslanecké sněmovny vrátit během týdnů až měsíců.

Takzvané párování se používá v případech, kdy se někteří poslanci nemohou z vážných důvodů účastnit sněmovní schůze. V takovém případě se místo chybějícího koaličního poslance neúčastní jednání poslanec opoziční nebo naopak.jim

Reklama

Související články

Poslanec KDU-ČSL Kvapil měl mozkovou příhodu

Poslance KDU-ČSL Tomáše Kvapila v sobotu postihla těžká mozková příhoda. "Předseda naší strany je v kontaktu s rodinou pana Kvapila, který je nyní po operaci...

Výběr článků

Načítám