Hlavní obsah

Plzeňský kraj odvolal 12 ředitelů sociálních zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Vedení Plzeňského kraje odvolalo ředitele všech 12 zařízení sociální péče, které patří do jeho správy. Hejtmanka Milada Emmerová to zdůvodnila množícími se stížnostmi, které nebylo možné posuzovat individuálně. Na všechny posty budou vypsána výběrová řízení.

Článek

"To by se těžko rozřešilo bez nějakého řezu, a než si vybírat někoho a jiného ne, zvolili jsme radši tuto variantu odvolat všechny," vysvětlila hejtmanka Emmerová (ČSSD). Podle ní ji k radikálnímu řešení donutily anonymní dopisy a stížnosti na sociální péči, které v minulosti na radnici přicházely.

Radní za soc. dem. pro sociální věci Dagmar Terelmešová řekla novinářům, že kraj měl určité poznatky o problémech v některých zařízeních. Protože je nechtěl adresně jmenovat, rozhodli radní o plošném odvolání a v pondělí je provedli.

Emmerová navíc připustila, že kraj možná stejný krok učiní i u dalších organizací jím zřizovaných, nevyloučila například nemocnice. Představitelé kraje ale rozhodně popřeli, že by z jejich strany šlo o nějaké čistky. Plzeňský kraj naposledy odvolal všechny ředitele sociálních zařízení zhruba před třemi roky při změně zákona. Ředitelé sociálních zařízení jsou první, koho nové krajské vedení plošně odvolalo.

Odvolaní ředitelé se mohou ucházet o ztracený post

Bývalý radní pro sociální věci Pavel Karpíšek (ODS) označil rozhodnutí rady za předvídatelné a nezodpovědné. "Zejména teď, v době, kdy se diskutuje o tom, jak budou financované sociální služby, to může přinést pro klienty nejistotu," míní.

Terelmešová ale namítla, že dosavadní ředitelé povedou svá zařízení do nástupu nových ředitelů. Navíc poznamenala, že se mohou do konkurzů sami přihlásit, což prý údajně většina z nich zřejmě učiní.

"Zřejmě nové vedení kraje potřebovalo zjistit, jak a co děláme. Zřejmě svoje funkce musíme čas od času obhajovat," konstatoval ředitel stodského Domova pro osoby se zdravotním postižením Radomír Bednář. O odvolání se prý neoficiálně mluvilo, do výběrového řízení se pravděpodobně přihlásí.

Reklama

Výběr článků

Načítám