Hlavní obsah

VIDEO: Lidé dál platí v krajských nemocnicích, i když už nemusí

Právo, Novinky, ČTK, kij, paš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přestože nemocnice a lékárny zřizované kraji od neděle dávají pacientům možnost neplatit regulační poplatky, ne všichni toho využívají. Zároveň se také nenaplnily obavy, že krajská zdravotnická zařízení zaplaví pacienti.

Článek

V pohotovostní lékárně ve Slezské nemocnici v Opavě, která jako jediná v Moravskoslezském kraji nabízela možnost proplatit poplatky už v neděli, žádný nápor pacientů nezaznamenali. O uhrazení poplatku projevily zájem přibližně dvě třetiny lidí. Řada pacientů přitom o možnosti nechat si proplatit třicetikorunový poplatek za položku na receptu ani nevěděla.

Naprostá většina návštěvníků pohotovosti v nemocnicích vlastněných Karlovarským krajem regulační poplatky zaplatila, i když nemusela. Pouze zhruba čtvrtina pacientů přijala dar kraje a poplatky si nechala za sebe uhradit. "Ten počet je možná až překvapující, ale je třeba brát v úvahu fakt, že nový systém platí teprve první den," řekla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice a.s. Zdeňka Marková.

V Ústeckém kraji se nemusí platit v pěti nemocnicích, dvou nemocnicích následné péče a jedné psychiatrické léčebně. Například na pohotovosti ústecké Masarykovy nemocnice však v neděli využila nabídky kraje zhruba polovina pacientů.

Také mnoho pacientů, kteří přišli do ambulancí či lékárny nemocnice v Českých Budějovicích, zaplatilo regulační poplatek, přestože už nemuseli. Darovacích smluv od kraje využili hlavně rodiče malých dětí, studenti a důchodci. Někteří sáhli do peněženky s pocitem vděčnosti za kvalitní ošetření, jiní zaplatili z principu, protože spatřují v poplatcích smysl.

V Plzeňském kraji musí pacienti poplatek zaplatit a poté případně o jeho vrácení složenkou nebo na účet požádat prostřednictvím formuláře. Ne všichni pacienti však této možnosti v neděli využili. "Ošetřili jsme dnes dvacet lidí, všichni zaplatili poplatek, ale formulář vyplnil málokdo,“ uvedla sestra z pohotovostní služby pro dospělé v Klatovské nemocnici. "Bylo jich  jen pět,“ potvrdil lékař Miloš Rais.

Většina pacientů v Prostějově, Šternberku a Přerově, kde nemocnice zřizuje Olomoucký kraj, darovací smlouvu po ošetření na pohotovosti podepsala. Našli se ale i takoví, kteří přijetí daru záměrně odmítli, jiní zase netušili, co se po nich vlastně chce. "Nesouhlasím s tím systémem, myslím, že poplatky byly účinné," prohlásil Jan Makovec, který za ošetření dcery na prostějovské pohotovosti poplatek zaplatil. "Zrušení poplatků se nijak na počtu ošetřených nepromítlo, bylo jich stejně jako vždy několik desítek," uvedla ošetřující lékařka ve šternberské nemocnici .

V Královéhradeckém kraji nevyužilo nabídky kraje na zaplacení regulačních poplatků nejvíce pacientů v nemocnici v Náchodě. Nestalo se také, že by na pohotovostech v krajských nemocnicích byl nával proto, že za nemocné poplatek 90 korun může zaplatit kraj.

:. Pacienti při podepisování darovací smlouvy v pohotovostní lékárně ve Slezské nemocnici Opava.foto: Právo/Radim Kijonka

V osmi jihomoravských nemocnicích většina pacientů možnosti peníze ušetřit využila. Například ve Znojmě ze 40 příchozích poplatek zaplatily pouze dvě maminky, které přišly se stonajícími dětmi. Naopak většina platila na pohotovosti v Kyjově.

V krajských zdravotnických zařízení na Vysočině asi třetina pacientů v neděli za ošetření zaplatila. Návštěvnost pacientů byla podle personálu stejná jako obvykle, přestože v kraji řádí respirační onemocnění. Fronta se netvořila ani v krajské lékárně.

Jak je to s poplatky v jednotlivých krajích
V krajských zdravotnických zařízeních nemusí lidé od neděle platit regulační poplatky, pokud budou souhlasit s tím, že je za ně uhradí kraj. V některých krajích ovšem panují výjimky.
V Praze budou pacienti platit všechny poplatky dál.
V Plzeňském kraji po zaplacení mohou lidé požádat o vrácení peněz na bankovní účet nebo složenkou.
V nemocnicích Moravskoslezského kraje se i nadále bude platit za hospitalizaci a ošetření na pohotovosti.
Ve Zlínském kraji budou všichni lidé osvobozeni od poplatků v nemocničních ambulancích, peníze za hospitalizaci uhradí hejtmanství jen za děti do 18 let a seniory nad 70 let.
Kraje na placení poplatků vyčlenily desetimilionové částky ze svých rozpočtů. Jejich výše se liší: Zlínský kraj zatím počítá s 28,7 miliónu korun, Moravskoslezský kraj pro tento účel určil 120 miliónů korun.

Anketa

Využili byste možnosti neplatit poplatky v krajské nemocnici?
Ano
36 %
Ne
64 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám