Hlavní obsah

Kocáb začal úřadovat, chce zrušit vepřín v Letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzu vepřína v Letech u Písku chce razantně vyřešit nový ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Jeho slova pronesená v den jmenování do ministerské funkce, že se zasadí o zrušení vepřína v místech bývalého sběrného tábora pro romskou menšinu, uvítal Výbor pro odškodnění romského holocaustu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus jmenuje Michaela Kocába ministrem.

Článek

"S velkou silou najedu na to, aby byl konečně zlikvidován ten prasečák v Letech, který tedy svědčí o naší téměř ubohosti, že nejsme schopni prostě z koncentračního tábora pro Romy udělat pamětní místo," uvedl v pátek Kocáb v České televizi. Romskou problematiku prý řadí mezi výrazné priority svého příštího ministerského působení.

Jeho prohlášení vytáhlo na světlo po měsících kauzu, sledovanou i poslanci Evropského parlamentu. Kocábova předchůdkyně ve funkci Džamila Stehlíková loni v březnu uvedla, že vláda Mirka Topolánka by mohla o osudu kontroverzního vepřína rozhodnout počátkem letošního roku. Její pracovní skupina prý hledala optimální řešení situace, kterým se zřejmě nakonec stal výkup zařízení od provozovatele.

Stehlíková v sobotu  vysvětlila, že před svým odvoláním připravovala materiál pro vládu, který otázku tábora v Letech řeší souběžně s místem podobného romského sběrného tábora v Hodoníně. Tím prošlo skoro 1400 osob, několik stovek tam zemřelo. "Je to v běhu, ale je to komplikované vyjednávání," zdůraznila bývalá ministryně. V Letech by měla v první etapě vzniknout infrastruktura umožňující alespoň konání pietních aktů. "Pan Kocáb má o té agendě poměrně detailní představu," dodala Stehlíková.

:. Vepřín v Letech u Pískufoto: Archiv

Tábor otevřen v roce 1940 

"Každý si na tom vylámal zuby. Nicméně rádi panu ministrovi v jeho snažení pomůžeme. Pozůstalí po obětech nacismu a dosud žijící romští vězňové koncentračních táborů jeho prohlášení vítají," řekl v sobotu ČTK ke Kocábovým výrokům Růžička. Dodal, že členové výboru se s novým ministrem chtějí co nejdřív setkat a téma Lety začít razantně řešit. Hned v pondělí mu proto zašlou dopis, který bude obsahovat gratulaci ke jmenování i výzvu ke společnému jednání.

Tábor v Letech u Písku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Byl určen pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů - a to mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. S návrhem na zrušení vepřína přišel v roce 1999 tehdejší vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám