Hlavní obsah

Plzeň zakázala pochod radikálů

Právo, IB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňští úředníci zakázali průvod pravicových radikálů. Až čtyři sta extrémistů chtělo mašírovat centrem města v sobotu 21. února, akce podle nich měla být protestem proti okupaci Palestiny.

Článek

Radikálové si naplánovali trasu z Chodského náměstí, po rušné Klatovské třídě chtěli dojít k synagoze v sadech Pětatřicátníků a nakonec na hlavní náměstí Republiky.

"Už v září minulého roku na stejný únorový termín ohlásila Židovská obec Plzeň před synagogou shromáždění proti nacismu, xenofobii a rasismu,“ řekla Právu Hana Josefová, mluvčí radnice centrálního městského obvodu, který pochod zakázal.

Židovská obec má inkriminovaný prostor zamluvený na všechny dny od 1. prosince 2008 až do konce února tohoto roku.

"Navrhli jsme svolavateli pochodu jinou trasu - z Chodského náměstí, Kozinovou, Tělocvičnou, Radobyčickou, Resslovou, Martinskou a Františkánskou ulicí až na náměstí Republiky,“ sdělila Josefová a dodala:

"Organizátor byl sice ochoten trasu změnit, trval však na tom, aby část pochodu vedla po Klatovské a Americké třídě. Takto velký průvod ale není možné za plného provozu vést po čtyřproudé Klatovské třídě, kde navíc jezdí tramvaje. Není ani možné, aby pochod prošel po Americké třídě, která se rekonstruuje.“

Svolavatel, kterým je Plzeňák Martin Kolařík, se proti rozhodnutí úřadu může do patnácti dnů odvolat ke Krajskému soudu v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám