Hlavní obsah

VIDEO: Krajské zastupitelstvo zbavilo Drymla funkcí

Novinky, Ludmila Žlábková, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Královéhradeckého vicehejtmana a senátora za ČSSD Vladimíra Drymla ve čtvrtek vedení kraje zbavilo krajských funkcí. Dryml byl odvolán z postu vicehejtmana a radního pro zdravotnictví především kvůli údajnému shánění kompromitujících materiálů na svou stranickou kolegyni, poslankyni Hanu Orgoníkovou.

Článek

Návrh na odvolání Drymla z funkcí předložil hejtman Lubomír Franc a uvedl pro to tři hlavní důvody. Zaprvé podle něj senátor osobně selhal, když sháněl kompromitující materiály na Orgoníkovou.

Zadruhé nesplnil svůj závazek odstoupit z funkce ředitele vrchlabské nemocnice do konce roku poté, co přijal post náměstka hejtmana a radního pro oblast zdravotnictví. Přitom se Dryml snaží prosadit nákup či pronájem nemocnice krajem, v čemž Franc spatřuje střet zájmů. Posledním důvodem je ztráta důvěry kolegů v něj jako v týmového hráče.   

Dryml vše odmítl s tím, že prapříčinu svého odvolání vidí ve svém úspěchu v krajských volbách, když se mu díky preferenčním hlasům podařilo vyhoupnout se z deváté pozice na kandidátce na první místo a zanechat za sebou i předsedu krajské organizace strany France.

"Ve skutečnosti nejde o mě, ale o to, aby někdo mohl zneužít krajských peněz prostřednictvím krajských zakázek," dodal Dryml a zároveň vyzval k odstoupení France i Orgoníkovou.

Drtivá většina hlasovala pro odvolání 

Předseda klubu ODS Jan Michálek v Hradci Králové před hlasováním prohlásil, že celou kauzu ODS považuje za vnitřní záležitost ČSSD, jelikož však Dryml s největší pravděpodobností ztratil důvěrů občanů, kteří ho volili, přehodnotili občanští demokraté své původní stanovisko.

Pro odvolání Drymla hlasovalo 39 zastupitelů, jeden zastupitel z ODS hlasoval proti, další čtyři a samotný Dryml se zdrželi hlasování.

„Bereme na vědomí. Tečka,“ reagoval na Drymlovo odvolání šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Řešit vylučování pana Drymla není v tuto chvíli na pořadu dne,“ řekl Paroubek na dotaz, zda bude usilovat o Drymlovo vyloučení z ČSSD.

Senátor zpočátku tvrdil, že Orgoníková se naopak snažila kompromitovat jeho, posléze se jí však omluvil. Zároveň označil postoj strany požadující jeho rezignaci za politickou šarádu.

Zůstává v senátu i v zastupitelství

Vedení ČSSD i hejtmani včetně královéhradeckého hejtmana Lubomíra France vyzvali Drymla k odstoupení. Před dvěma týdny jednal o jeho vyloučení z řad senátorů ČSSD senátorský klub strany, k žádnému rozhodnutí však nedošlo. Výzvy k odstoupení Dryml odmítal a tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil a že se svých funkcí nehodlá vzdát.

Dryml zůstává nadále v zastupitelstvu, nehodlá zatím vystoupit ani ze strany. Podle něj tlak vyvíjí jen několik jedinců.

Hejtman Franc již dříve uvedl, že si váží Vladimíra Drymla jako odborníka v oblasti zdravotnictví. Jeho osobní selhání však považuje za zcela nepřijatelné.

Přehled hlavních událostí v případu senátora Drymla (ČSSD)
18. října 2008 - Dryml získal mandát v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Přestože byl na kandidátce ČSSD až na devátém místě, získal nejvíce preferenčních hlasů (10 280 hlasů) a přeskočil lídra Lubomíra France.
25. října 2008 - Dryml získal senátorský mandát ve volebním obvodu č. 45 - Hradec Králové.
31. prosince 2008 - Dryml se podle Mladé fronty Dnes kvůli získání kompromitujících informací na Orgoníkovou obrátil na detektivní agenturu. Při setkání s domnělým detektivem také obvinil Orgoníkovou ze zneužívání veřejných peněz v hradeckém kraji. Dryml naopak uvedl, že Orgoníková si na něj tuto reportáž objednala, a celou kauzu označil za provokaci.
3. ledna 2009 - Dryml by měl podle Paroubka opustit senátorský klub ČSSD. Buď do té doby, než se celá kauza vyjasní, nebo i trvale.
5. ledna 2009 - Hejtman Lubomír Franc písemně vyzval Drymla, aby odstoupil z funkcí ve vedení kraje. Dryml výzvu odmítl.
6. ledna 2009 - Předsedové 13 krajských organizací ČSSD vyzvali Drymla, aby rezignoval na funkci vicehejtmana. Podle politického grémia ČSSD by měl Dryml odejít i ze senátorského klubu.
7. ledna 2009 - Dryml se omluvil za své "nešťastné" výroky, které pronesl v souvislosti s případem údajného shánění informací o Haně Orgoníkové. Zopakoval, že případ byl provokací.
9. ledna 2009 - Politické grémium ČSSD vyzvalo Drymla, aby rezignoval na funkci vicehejtmana a radního kraje. Vedení strany po něm rovněž chce, aby se omluvil Haně Orgoníkové. Dryml zopakoval, že odstupovat nehodlá.
12. ledna 2009 - Krajský výkonný výbor ČSSD v Královéhradeckém kraji doporučil hejtmanovi kraje a zastupitelům ČSSD v krajském zastupitelstvu, aby jednali v souladu s usnesením grémia ČSSD.
22. ledna 2009 - Zastupitelé Královéhradeckého kraje odvolali Drymla z funkcí náměstka hejtmana a radního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám