Hlavní obsah

Mrazy v Česku mírně polevily, teploty sahaly k -15 stupňům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika zažila ve čtvrtek další z mrazivých rán. Teploty sice neklesaly k tak nízkým hodnotám, jako tomu bylo v minulých dnech, přesto se mrazy na některých místech republiky atakovaly hranici minus 20 stupňů Celsia.

Článek

Chladné bylo ve čtvrteční ráno například v Přerově, kde meteorologové zaznamenali teplotu minus 17 stupňů Celsia.Minus osmnáct stupňů bylo i v Podkrkonoší. Na většině území byly teploty mezi minus 15 a minus pěti stupni.

Ještě hlouběji pod mrazu poklesla rtuť v horských údolích na jihu Čech. "Na Horské Kvildě jsme naměřili minus 24 stupňů, tam je to ale normální. Bývají tam i teploty pod 30 stupňů," řekl ČTK českobudějovický meteorolog Jaroslav Hintermüller.

Oproti středečním mrazům, které na několika místech v Jizerských horách překonaly hranici minus 30 stupňů, jde o poměrně značný skok. Další velmi chladnou noc očekávají meteorologové ze čtvrtka na pátek. Pokud ale přetrvá nízká oblačnost, nebudou mrazy tolik výrazné.

Čtvrtek by měl být ve znamení skoro jasné až zatažené oblohy, přičemž denní teploty by se měly pohybovat v rozmezí minus devíti a minus pěti stupni Celsia. Ráno se na východě území mohli řidiči setkat s mrznoucími mlhami, v severních oblastech se sněžením.

Mrazivé počasí trápí v posledních dnech i většinu západní a severní Evropy. Teploty nad bodem mrazu si ve čtvrtek ráno mohli užívat pouze obyvatelé britských ostrovů, Itálie a části Balkánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám