Hlavní obsah

VIDEO: Rok 2008 končí mrazivě, patří ale k těm teplejším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končící rok 2008 se opět zařadil mezi teplotně nadprůměrné. Byl sice o něco chladnější než rok předchozí, přesto meteorologové zaznamenali v sedmi měsících teploty převyšující dlouhodobé průměry. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Teplotně nadprůměrný je i letošní prosinec, a to bez ohledu na ochlazení, které nastalo po vánočních svátcích. Jediným měsícem, který byl chladnější, než je dlouhodobý normál, se letos stalo září, v němž panovaly teploty o osm desetin stupně nižší, než je obvyklé. Průměrné, tedy s odchylkou menší než půl stupně Celsia, byly letos březen, duben a říjen.

I letos Češi zažili řadu tropických dnů, dohromady teploty vystoupaly nad 30 stupňů více než čtrnáctkrát. Ve srovnáním s extrémně teplým loňským rokem s 55 tropickými dny i rokem 2006 bylo ale letošní léto výrazně chladnější.

Loňský červenec byl o 1,4 stupně teplejší než dlouhodobý normál, v roce 2006 činila odchylka dokonce 4,5 stupně, letos to byl jeden stupeň Celsia.

Po teplotně podprůměrném září nastalo na přelomu října a listopadu nebývale teplé počasí. V daném období padla dokonce řada teplotních rekordů.

Průměrné roční teploty jsou v novém tisíciletí o dvě desetiny stupně Celsia vyšší, než tomu bylo v devadesátých letech minulého století. Celkově byl letošek desátým nejteplejším rokem od poloviny 19. století, kdy existují záznamy. Vůbec nejtepleji bylo podle dlouhodobých průměrů v roce 1998.

Loňský orkán Kyrill letos vystřídala vichřice Emma

Ani letos se Česku nevyhnuly vichřice, ta největší si 1. března vyžádala několik lidských životů a napáchala velké školy na elektrickém vedení a v lesích. Podle odhadů lesníků poničila vichřice Emma v lesích státního podniku Lesy České republiky asi 1,7 miliónu metrů krychlových dřeva.

V porovnání s loňským lednovým orkánem Kyrill šlo ale o zhruba o třetinovou škodu. Další vichřice Česko zasáhla koncem června, řádila zejména na Pardubicku, kde zabila pětačtyřicetiletou ženu.

Reklama

Výběr článků

Načítám