Hlavní obsah

Lyžaři vzali o víkendu české hory útokem

Právo, Novinky, jbs, sil, ib, orch, pch, plk, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České hory o víkendu zaplnily desetitisíce lyžařů a turistů. Někteří si ještě prodlužovali vánoční svátky, jiní se již přijeli připravovat na silvestrovské oslavy. Na mnoha místech se ale lyžovalo jen díky umělému zasněžení sjezdovek.

Článek

Bezmračné nebe čekalo o víkendu na návštěvníky v Krkonoších i v Orlických horách. Šéf Skiareálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran odhadl, že v sobotu a v neděli si přijelo zalyžovat kolem deseti tisíc lidí. „Museli být spokojeni,“ řekl.

Na horách mrzne, ale sněhový deficit musejí provozovatelé doplňovat technickým sněhem. „Zasněžujeme sjezdovky, které jsou oficiálně v provozu, a jestli vyjde předpověď počasí, do Nového roku bude všech 25 kilometrů sjezdových tratí ve Skiareálu plně k dispozici,“ slíbil. 

Běžkaři v Krkonošíchfoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Tisíce lyžařů na Šumavě

Na dva tisíce lyžařů oblehlo v neděli největší šumavský sjezdařský areál na železnorudském Špičáku, v sobotu jich bylo kolem sedmnácti set. „Rekord to není, ten činí asi 2800 návštěvníků, ale dostali jsme se na klasicky dobré vánoční počty,“ řekl Právu Josef Treml z tamního zimního střediska.

Šumavská Horská služba hledala v sobotu vpodvečer tři ztracené běžkaře. „Vyjeli na túru poměrně pozdě a v šest večer volali na 112, že nevědí, kde jsou,“ řekl Právu Štěpán Pospíchal z železnorudské stanice Horské služby. Pátrání skončilo happyendem. „Našli jsme je před devátou večer,“ poznamenal Pospíchal.

Na tamních sjezdovkách docházelo v průměru k pěti úrazům za den.

Střediska v Jizerských horách jsou plná

Jizerské hory zaplnily hned po Štědrém dnu davy lyžařů, kteří sem už většinou přijeli trávit i zbytek roku. Všechny ubytovací kapacity ve střediscích jsou tak zaplněny a volná místa hledají opozdilci jen stěží. Napilno měli také učitelé v lyžařských školách.

„Ta na Severáku a v Bedřichově praská ve švech a my máme také úplně plno. Lidí, kteří mají zájem o lyžařskou školu, je opravdu hodně,“ řekla Právu učitelka lyžování na Tanvaldském Špičáku.

V Krušných horách prašan a slunečno

Ideální počasí přilákalo do centrálního Krušnohoří přes víkend tisíce lyžařů. Boží Dar a Klínovec nabízeli 90 centimetrů prachového sněhu a slunečné počasí jako vystřižená ze žurnálu. „Návštěvnost hor byla skutečně nadprůměrná,“ řekl Právu náčelník horské služby v Božím Daru Rudolf Chlad.

„Tomu rovněž odpovídá počet zraněných. Za tři dny jsme zaznamenali celkem čtyřicet zranění, z toho tři vážná, pro která musela přijet rychlá záchranná služba,“ konstatoval. „Bohužel neobešlo se to bez problémů kvůli nezodpovědným řidičům, kteří bez zimních gum zablokovali sanitce cestu na vrchol Klínovce, takže jsme vážně zraněného lyžaře museli na rozcestí převážet skútrem,“ kritizoval Chlad.

Přes čtyři tisíce návštěvníků vyrazilo v neděli odpoledne do Skiareálu Lipno. „Je to bezesporu největší nával turistů, jaký areál v historii zaznamenal,“ řekl Právu vedoucí provozu Skiareálu Lipno Martin Řezáč. Na sjezdovkách leží 20 až 40 centimetrů sněhu a v provozu jsou téměř všechny vleky a lanovky. Rekordní příliv turistů zaznamenal i Zadov.

Beskydy a Jeseníky zasypány lyžaři

První víkend, kdy bylo letos možno lyžovat, využily v Beskydech davy lidí. Práci tak měla i horská služba, která jen za sobotu a neděli napočítala zhruba 20 zraněných návštěvníků moravskoslezských hor. „Nejčastěji se jednalo o poraněné vazy, klouby, naraženiny nebo zlomeniny,“ uvedl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Také v Jeseníky doslova „zasypali“ v sobotu a neděli lyžaři. „A to přesto, že většina areálů není kompletně otevřena a nejezdí všechny vleky,“ poukázal náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Přiznal, že lépe na tom jsou, alespoň co se Jeseníků týče, lyžaři a snowboardisté než běžkaři. „Ti mohou zatím využívat jen trasu z Ovčárny na Červenohorské sedlo, a i tam se občas na trati objevují ještě kamínky.“

Lyžaři z Vysočiny dostali vánoční nadílku v neděli 28. prosince. Po měsíci se otevřely brány sjezdovek Šacberk (Jihlava) a Svratka na Žďársku. Technickým sněhem se dostatečně pokryl i Harusův kopec (Nové Město na Moravě).

Mráz by měl ještě pár dnů vydržet, a tak zahájení provozu slibují i další sjezdovky. Od pondělí Nový Jimramov (Žďársko) a Luka nad Jihlavou, na úterý se těší lyžaři na Čeřínku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám