Hlavní obsah

ODS uvažuje o obnově okresů

Právo, Jitka Götzova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co si osm let lidé zvykají na existenci čtrnácti krajů, objevily se nápady vrátit se k okresům. Těch bylo osm desítek. Nespokojenost se státní sférou se nyní objevila v ODS, která dosud měla kraje pevně v rukou a která vládne v mnoha bývalých okresních městech.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor ODS Jaroslav Kubera chce otevřít debatu o okresech. Na snímku s kolegyni Danielou Filipiovou

Článek

Důvodem je to, že stát na tato města přenesl množství pravomocí, které se netýkají samosprávy, ale například státní sociální politiky.

Otevřít debatu, jestli model veřejné správy byl dobře nastaven a zda neuvažovat opět o zřízení okresních úřadů, žádá senátor Jaroslav Kubera (ODS), který je zároveň primátorem bývalého okresního města Teplice. Tvrdí, že ví, o čem mluví. Má oporu i v předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS).

Kubera: Byrokracie stoupá

„Stát nemá peníze a potřebuje spoustu věcí. A tak všechna ministerstva zneužívají bývalá okresní města a dělají z nich okresní úřady,“ řekl na dotaz Práva.

Kubera navíc upozorňuje na stoupající byrokracii bez ohledu na to, jestli vládne levice či pravice. „Je otázka, jestli skutečně krajské úřady mají těch 35 až 40 zaměstnanců, jak tehdy tvrdila ČSSD. Podle mě mají desetkrát až dvanáctkrát více zaměstnanců a nabírají a nabírají další,“ dodal Kubera.

Že se reforma příliš nezdařila, přiznává i předseda Senátu Sobotka. „Současná samospráva je zaplavena státní správou,“ uvedl pro Právo.

Přiklání se k nápadu Kubery zahájit debaty o oddělení státní správy od samosprávy. Senát by mohl být podle něj iniciátorem. „Byrokracie musí pomáhat a ne škodit občanům,“ dodal.

Okresní úřady byly zrušeny v rámci reformy veřejné správy, když vznikly krajské úřady. Kraje prosadila soc. dem. navzdory ODS, která se s jejich vznikem smířila až poté, co byl sjednán kompromis v jejich počtu.

Před deseti lety byl za úsporný považován model osmi krajů, nakonec ale byly po úporném lobbingu poslanců hranice překresleny a vzniklo jich čtrnáct. Dvakrát za sebou v nich zvítězila ODS a letos v nich utrpěla zdrcující porážku.

Exsenátor Jaroslav Doubrava (KSČM), který je třiatřicátým rokem starostou obce Telnice na severu Čech, připomenul, že když se za vlády ČSSD začaly rušit okresní úřady, varoval, že malé obce přijdou o „zázemí“, ale nebyl vyslyšen.

„Dnes se mi tehdejší kritici omlouvají. Sílí čím dál tím více hlasy po zavedení okresních úřadů a já to každopádně podporuji. Nemůžeme si totiž dovolit držet třeba právníky a podstatně to zhoršilo naši práci v obcích,“ řekl Právu.

Čunek by raději se systémem nehýbal

Podle šéfa lidovců, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka by se se zavedeným systém hýbat nemělo. Zároveň však přiznává, že se „určitě nezmenšuje zatíženost“ bývalých okresních měst, na které byla působnost okresních úřadů přenesena.

„Ale pokud by měly vzniknout okresní úřady, musely by být zrušeny kraje, a to by nebylo dobře,“ řekl na dotaz Práva. Tvrdí, že se snaží ve vládě prosazovat, aby města a obce za každou přenesenou odpovědnost dostaly peníze. Kubera mu však oponuje, že jen finance nic nevyřeší, protože nejenže nemají kvalifikované lidi, ale také nemají pro ně prostory.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) připouští diskuzi o kladech a negativech veřejné správy, ale vracet se k modelu okresních úřadů považuje za nemožné.

„Když se dělala reforma veřejné správy, tak to byly obce, které lobbovaly za stávající model. Dneska se ukazuje, že to nebylo nejšťastnější, ale neměli bychom jít od zdi ke zdi,“ uvedla pro Právo.

Podle ní by se měly spojit úřady práce a sociální úřady a nechat je mimo samosprávu.

Myšlenka Státního sociálního úřadu je blízká Kuberovi. „Považoval jsem ji za velmi dobrou, ale ministerstvo od ní ustoupilo,“ prohlásil nedávno v Senátu s tím, že k jeho lítosti to bylo pod tlakem tehdejších hejtmanů za ODS, kteří byli proti.

„Dnes tam máme jiné hejtmany, možná budou příznivější k té myšlence – to nedokážu odhadnout –, ale rozhodně by to stálo za to,“ dodal. Ve 13 krajích vládnou nyní hejtmani ČSSD, jen v tom pražském je šéfem člen ODS – primátor Pavel Bém. Okresní strukturu si zatím zachovala policie či justice.

Reklama

Výběr článků

Načítám